Nagyvilág

Tizenkilenc amerikai katona vesztette életét Irakban

Tizenkilenc amerikai katona vesztette életét szombaton Irakban az arab országba vezényelt amerikai haderő tájékoztatása szerint, a megszálló sereg két éve nem szenvedett ilyen súlyos veszteségeket huszonnégy óra leforgása alatt.

A legsúlyosabb következménnyel egy Blackhawk katonai helikopter lezuhanása járt: a légi jármű fedélzetén utazó mind a 12 amerikai katona – a négyfős személyzet és nyolc utas – életét vesztette.

A helikopter a fővárostól, Bagdadtól északkeletre, többségében szunniták lakta vidéken, a Dijála tartománybeli Baakúba közelében csapódott a földbe. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a szerencsétlenséget baleset okozta-e, vagy a helikoptert lelőtték. A hadsereg csak annyit közölt, egyelőre folyik a vizsgálat.

Szombaton további öt katona esett el harcban Bagdadtól délre, Kerbela síita szent városban, két másik katona életét pedig két pokolgép robbanása oltotta ki Bagdadtól északra.
A déli nagyváros, Bászra körzetében vasárnap elesett egy brit katona is.

Reggel Bagdad központi részén, a többségében síiták lakta Karrada városrészben robbantásos merényletben életét vesztette egy kisbusz munkába tartó nyolc utasa, egy tucatnyian megsebesültek. Egy másik robbantás egy emberéletet követelt egy kelet-bagdadi étteremnél.

Közben az év elején bejelentett 21 500 fős amerikai csapaterősítés keretében megérkezett Bagdadba az amerikai hadsereg 82. légi szállítású hadosztályának második dandárja. A 3200 fős egység feladatául azt szabták, nyújtson támogatást az iraki biztonsági erőknek ahhoz, hogy ellenőrzésük alá vonják Bagdad stratégiai fontosságú városrészeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik