Külföld

Szerbiában megkezdődtek a parlamenti választások

admin
admin

2007. 01. 21. 08:48

Szerbiában vasárnap megkezdődtek a parlamenti választások, a szavazók 250 képviselői hely sorsáról döntenek. A 8441 szavazókörben - amelyek közül 58 külföldön, 34 különböző országban működik - 6 652 105 választásra jogosult szerb állampolgár adhatja le a voksát.

A szavazók csak jelöltlistákra voksolhatnak, amelyekből húsz van. A listákat huszonhét párt – vannak köztük olyanok is, amelyek négyes koalíciót alkotnak – és választási mozgalom állította, 3799 jelölt nevét tüntetve fel rajtuk.

A húsz listának csak mintegy a feléről feltételezhető, hogy eléri a parlamentbe jutáshoz szükséges eredményt. A biztos nyertesek között lesznek nagy valószínűséggel a nemzeti kisebbségeket képviselő pártok (a Vajdasági Magyar Szövetség és a két kis magyar párt alkotta Magyar Összefogás Koalíció, két albán párt koalíciója, illetve a dél-szerbiai muzulmán bosnyákokat képviselő párt), mivel velük szemben a szerb választási törvény pozitív megkülönböztetést alkalmaz. A szavazók számától függően nekik 12-16 ezer érvényes szavazat is elég lesz egy képviselői helyhez. A szerb pártoknak viszont a parlamentbe jutáshoz át kell ugraniuk az 5 százalékos szavazatküszöböt, amire 5-6-nál több szervezet valószínűleg nem lesz képes.

Igaz, hogy a jelenlegi választás csak három évvel követi a 2003. december végén megtartott előzőt, s a parlament mandátuma négy évre szól, Szerbiában mégsem beszél senki előrehozott választásokról. A hivatalos indoklás szerint azután írták ki, hogy ősszel népszavazáson jóváhagyták az új alkotmányt, amely lezárta az előző, milosevici korszakot. A most leköszönőben lévő parlamentet pedig még abban választották meg, így természetes, hogy teljes mandátumának kitöltése előtt újat válasszanak helyette.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.