Nagyvilág

Észak-Korea leszerelné atomfegyvereit

Hajlandó tárgyalni atomfegyverei leszereléséről Észak-Korea, feladva eddigi merev elutasító álláspontját vasárnapi dél-koreai hírügynökségi jelentés szerint.

A Yonhap hírügynökség pontosan meg nem nevezett diplomáciai forrásból származó értesülése szerint Kim Kje Gvan észak-koreai külügyminiszter-helyettes a héten a német fővárosban Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettessel folytatott egyeztetésen beleegyezett abba, hogy az észak-koreai atomprogramról folytatott hatoldalú tárgyalások napirendjén szerepeljen az észak-koreai atomfegyverek leszerelésének kérdése.

Phenjan mindeddig mereven elzárkózott ettől, mondván, a nukleáris leszerelés megvitatása előtt az Egyesült Államoknak fel kellene függesztenie az Észak-Koreára kivetett pénzügyi szankciókat. (Washington 2005-ben vezetett be pénzügyi büntetőintézkedéseket, hogy szűkítse Phenjannak a nemzetközi pénzügyi rendszerhez való hozzájutását, mivel szerinte Phenjan törvénytelen tevékenységeket végez, így például évi 550 millió dollár értékű hamis amerikai bankjegyet nyomtat.)

Az észak-koreai álláspont változásáról szóló hír azzal egy időben röppent föl, hogy Christopher Hill kelet-ázsiai körútja keretében dél-koreai és japáni látogatása után vasárnap megérkezett a kínai fővárosba. Az amerikai diplomata, aki hétfőn visszatér Washingtonba, tájékoztatja a hatoldalú tárgyalások ázsiai részvevőit az észak-koreai küldöttséggel Berlinben folytatott tárgyalásokról.

Kim Kje Gvan észak-koreai külügyminiszter-helyettes pedig vasárnap Moszkvába érkezett, hogy megvitassa az orosz féllel a két Korea, Japán, Oroszország, az Egyesült Államok és Kína részvételével folytatott hatoldalú tárgyalások felújításának időpontját. Értesülések szerint a felek azt tervezik, hogy február elején újítják fel a hatoldalú tárgyalásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik