Külföld

Kettébontaná a brit belügyminisztériumot a miniszter

admin
admin

2007. 01. 21. 17:37

Rendészeti és igazságügyi tárcára bontaná szét az utóbbi hónapokban sorozatos belpolitikai botrányoktól sújtott brit belügyminisztériumot a jelenlegi szakminiszter.

Vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint John Reid – aki tavaly, nem sokkal kinevezése után azt mondta parlamenti képviselőknek, hogy a minisztérium “alkalmatlan feladata ellátására” – olyan terveket dolgoz ki heteken belül, amelyek alapján a rendészeti tárca a terrorizmus elleni harcot és az általános közrendvédelmi tevékenységet, a rendőrséget és valószínűleg a bevándorlást ellenőrizné, az igazságügyi tárca pedig az igazságszolgáltatási és a börtönrendszert felügyelné.

Nagy-Britanniában nem létezik külön igazságügyi minisztérium. A parlament nem választott felső nemesi kamarájának, a Lordok Házának mindenkori elnöke, a lordkancellár a gyakorlatban az igazságügy-miniszter és a legfőbb bíró funkciójának elegyét tölti be az Európában kivételesnek számító brit jogi felépítményben. A Lordok Háza az egyedi brit jogrendszer szerint bizonyos körülmények között a legfelsőbb fellebbviteli fórum, vagyis gyakorlatilag a legfelsőbb bíróság funkcióit is betölti egyes körülírt jogi esetekben.

A brit BM körüli botránysorozatba tavaly Charles Clarke akkori szakminiszter is belebukott. A legsúlyosabb ügy az volt, amikor kiderült: az elmúlt években ezernél több olyan – nem egyszer emberölésért, nemi erőszakért vagy kábítószer-terjesztésért elítélt – veszélyes külföldi bűnözőt eresztettek szélnek a brit hatóságok, akiket büntetésük letöltése után azonnal ki kellett volna toloncolni. Az ügyet még komolyabbá teszi, hogy többen közülük azóta újabb súlyos bűncselekményeket követtek el.

Ezek legsúlyosabbika az a 2005. novemberi bradfordi rendőrgyilkosság, amelynek feltételezett elkövetője egy szomáliai illegális bevándorló, Mustaf Jama volt. Mint kiderült: korábbi bírósági végzés alapján őt is ki kellett volna toloncolni, ám a belügyminisztérium eltekintett ettől, azon az alapon, hogy Jama élete veszélybe kerülne hazájában. Az ügy tragikomikus fordulataként a rendőrgyilkos éppen Szomáliába szökött vissza a felelősségre vonás elől, oda, ahová a BM saját érdekében nem akarta őt visszaküldeni.

A brit sajtó azt pedig már csak keserű iróniával kommentálta, amikor tavaly kiderült, hogy a belügyminisztérium bevándorlási ügyosztályának egyik magas rangú vezető alkalmazottja is illegális bevándorló, a minisztériummal szerződésben álló takarítócég pedig éveken keresztül nigériai illegális bevándorlókkal porszívóztatta a tárca bevándorlási hivatalának helyiségeit.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.