Külföld

Hatalmi harc a bajor CSU utódlásában

admin
admin

2007. 01. 21. 15:03

Nyilatkozatháború és kölcsönös vádaskodások jellemezték vasárnap a bajor Keresztényszociális Unióban (CDU) kialakult utódlási válságot.

A pártelnöki posztról és a tartományi miniszterelnöki tisztségről szeptemberi lemondását az elmúlt héten bejelentő Edmund Stoiber a nap folyamán folytatta ugyan a tárgyalásokat az utódjelöltekkel, láthatóan azonban egyre kevésbé képes kézben tartani a dolgokat. Különösen a kisebbik konzervatív párt elnökének tisztségéért éleződött ki a vetélkedés Erwin Huber tartományi gazdasági miniszter és Horst Seehofer szövetségi mezőgazdasági miniszter között, miközben a bajor kormányfőnek kiszemelt Günther Beckstein először bírálta magát Stoibert is.

A nyilatkozatháborúba vasárnap bekapcsolódott a CSU másik szövetségi minisztere, Michael Glos gazdasági miniszter is, aki annak a nézetének adott hangot, hogy túl hosszú a szeptemberig tartó idő, s a párt – mint sugallta – nem engedheti meg magának a kilenc hónapig tartó hatalmi vákuumot. A miniszter sürgette, hogy az utódlás kérdését előbb oldják meg.

Seehofer mezőgazdasági miniszter – aki Glos mellett – a párt berlini “szárnyának” másik tekintélyes képviselője – ismét megerősítette, hogy indulni kíván az elnöki tisztségért, s nem hajlandó engedni a bajor “frakció” azon nyomásának, hogy Huber javára mondjon le a jelölésről.

A kölcsönös vádaskodások sorában mégis a legfeltűnőbb Günther Beckstein nyilatkozata volt. A bajor belügyminiszter – aki hosszú időn keresztül Stoiber legszorosabb bizalmasának számított – egy vasárnap megjelent nyilatkozatban először bírálta a CSU és a tartományi kormány még hivatalban lévő vezetőjét. Beckstein szerint Stoiber hibái vezettek a válsághoz, s végső soron ahhoz, hogy sorsa megpecsételődött.

A miniszter – aki az elmúlt időszakban a terrorizmus elleni harcban országosan is nagy tekintélyre tett szert – hangoztatta: Stoiber egynémely döntését értetlenül fogadta mind a bajor lakosság, mind a CSU tagsága. Példaként hozta fel, hogy a 2005-ös országos parlamenti választások után az akkor még népszerű vezető bajor politikus előbb igent mondott, majd mégis visszatáncolt a neki felkínált szövetségi gazdasági miniszteri poszt elfogadásától, s elhibázottnak nevezte Stoiber néhány bajor kormányzati döntését is.

Más dolog, hogy Beckstein csak most állt elő ezekkel a bírálatokkal, amelyek megfigyelők szerint csak élezik a Bajorországban kialakult politikai válságot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.