Nagyvilág

A NAÜ tovább tárgyalna Iránnal

Az ENSZ nukleáris ellenőrző szervezetének vezetője aggódik amiatt, hogy az Irán ellen elrendelt szankciók csak a feszültséget fokozzák a nyugat és Teherán között az iráni atomprogram ügyében.

A Párizsban tárgyaló Mohamed el-Baradei a tárgyalások felújítására buzdított Teheránnal. Arra a kérdésre, hogy esetleg Franciaország is küldene valakit Teheránba ez ügyben, azt válaszolta, hogy “támogat minden erőfeszítést mindenki részéről”.

Attól tartok, hogy mindkét fél mereven ragaszkodik az álláspontjához. Szükség van valakire, aki kezet nyújt – fogalmazott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója.

Baradeit nyugtalanítja, miként alakul a konfliktus azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa decemberben korlátozott szankciókat rendelt el. “A szankciók szerintem eszkalációhoz vezetnek mindkét oldalon” – jelentette ki.

A NAÜ főigazgatója azzal sem ért egyet, hogy a párbeszédet jutalomként használják Irán jó viselkedéséért cserében. Franciaország fontolgatja, hogy küldöttet menesszen Teheránba nem csak az atomprogram, hanem több más kérdés, így a közel-keleti helyzet, a libanoni kérdés és más regionális témák megvitatására. Döntés még nem született, s a külügyminisztérium azt várja, hogy Irán mutasson hajlandóságot a tárgyalásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik