Külföld

Diplomáciai bonyodalmakat okozott a rasszista Big Brother

admin
admin

2007. 01. 18. 08:01

Az egy hete futó brit Celebrity Big Brotherben egy indiai származású színésznőt illették társai rasszista megjegyzésekkel, amelyről már az indiai kormány is jelentést kért, és Tony Blairnek is reagálnia kellett a parlamentben. A műsor nézettsége meredeken emelkedett.

Nemzetközi botránnyá fajult szerdára – és minden idők legnagyobb nézői panaszáradatát indította el – a brit Big Brother-sorozat sztárok részvételével futó jelenlegi epizódja, miután a BB-ház lakói közül többen is rosszízű megjegyzésekkel illették az egyik indiai lakótársat.

Az élőben sugárzott, meglehetősen egyértelmű kijelentések nyomán szerda estig 23 ezer bejelentés érkezett a brit médiafelügyelethez (Ofcom) és a műsort sugárzó Channel 4 kereskedelmi tévéhez. A brit televíziózás történetében soha nem ért ennyi nézői panasz egyetlen műsort; már néhány száz kifogás komoly panaszmennyiségnek számít.

„Paki, kutya, kunyhólakó”

Az egy hete futó „Celebrity Big Brother” – vagyis a show-világ közismert személyiségeit, énekeseket, modelleket, színészeket egy fedél alá gyűjtő BB-ház – szereplői az indiai filmipar egyik fénylő csillagát, Shilpa Shettyt kezdték ki.

Egyes nézői bejelentések szerint a többiek például „pakinak” nevezték a fiatal színésznőt. Ez a Nagy-Britanniában élő pakisztáni közösség rendkívül durva, lealacsonyító megjelölése az angol nyelvben (nem beszélve arról, hogy az oldalvágás célzottja ezúttal indiai, és nem is pakisztáni).

Az egyik BB-lakó egyenes adásban kérdezte meg a csinos indiai sztártól, hogy rendes házban, vagy „valami kunyhóban” él-e, egy másik alkalommal pedig, amikor Shilpa indiai módra elkészített sült csirkével akart kedveskedni a lakótársaknak, többen kifogásolták, hogy a színésznő kézzel érintette az ételt. „Ki tudja, hol jártak azok a kezek” – hangzott az egyik megjegyzés.

Az egyik lakótárs azt találta kérdezni, hogy az indiai nőknek nő-e borosta az arcukon, egy másik pedig következetesen csak úgy szólítja Shilpát, hogy „az az indiai”, és nem hajlandó kiejteni a nevét. A színésznőt „kutyának” is nevezték a háta mögött, és amikor éjszakai krémet kent az arcára, az egyik BB-lakó azt mondta: mindent elkövet, hogy „kifehéredjen”.

Blair elutasítja a rasszizmust

Az ügy szerdára nemzetközi politikai botránnyá fajult. Az indiai kormány külügyi államminisztere, Anand Sharma a BBC-nek kijelentette: Delhi „jelentést kért be” a szóban forgó műsorról, és amint megismeri a részleteket, „megfelelő lépéseket tesz”. Ezek mibenlétét az indiai kormánytisztviselő nem részletezte.

Gordon Brown brit pénzügyminiszter – az idén távozó Tony Blair kormányfő félhivatalosan kijelölt utódja –, aki éppen Indiában jár a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fellendítése végett, szerdán közölte, hogy tárgyalásai során „többször is felmerült” az ügy.

Ugyanaznap, a londoni alsóházban, az azonnali képviselői kérdések és miniszterelnöki válaszok heti félórájában Blair kormányfő – képviselői felvetésre – kijelentette: a szóban forgó műsort ugyan nem nézi, de a rasszizmus minden formáját tűrhetetlennek tartja. A botrány mindenesetre egyetlen nap alatt egymillióval hajtotta fel a program átlagos nézettségét, a hét eleji 3,5 millióról a kedd este mért 4,5 millióra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.