Nagyvilág

Magyar áldozat Bagdadban

Egy magyar biztonsági őr is életét vesztette szerdán Bagdad nyugati részén egy civil szervezet konvoja elleni támadásban, amely összesen négy halálos áldozatot követelt.

Az őrök az URG (Unity Resources Group) nevű, nemzetközi biztonsági magáncég alkalmazásában álltak, amely a National Democratic Institute (NDI) civil szervezet védelmét látja el. Leslie Campbell, az NDI közel-keleti regionális igazgatója szerint a fegyveres rajtaütésben az URG egy magyar, egy horvát és egy iraki állampolgárságú biztonsági őre, valamint az NDI egy amerikai alkalmazottja vesztette életét.

Campbell szerint eddig csak két holttestet sikerült megtalálni, s azt nem közölte, hogy mely állampolgárokét. Egy névtelenséget kérő biztonsági forrás szerint a rajtaütés szerda délelőtt történt Jarmuk negyedben, és állítása szerint a támadásban hat iraki őr halt meg.

Hivatalos értesítés még nincs

Csongrád megyéből származott az a férfi, aki szerdán vesztette életét Irakban – mondta Polgár Viktor, a külügyminisztérium szóvivője. A szóvivő hangsúlyozta: a család kérésére több információt nem adhat ki a támadásban meghalt magyarról. Polgár Viktor tolmácsolta a külügyminisztérium részvétét, valamint bejelentette, hogy a tárca mindenben segítséget nyújt az áldozat családjának. A szaktárca több forrásból szerzett információt a meghalt magyarról, elsődlegesen attól a cégtől kaptak felvilágosítást, akinél a férfi dolgozott.


A magyar külügyminisztérium szerdán este a sajtóból értesült a hírről, eddig a tárcát hivatalosan senki sem értesítette a történtekről – mondta a szóvivő. Polgár Viktor emlékeztetett arra, hogy Bagdadban jelenleg nincs magyar külképviselet, egyelőre ezért sem tudhatnak részleteket. Az iraki fővárosba a jordániai magyar nagykövet van akkreditálva, a külügyi tárca az ammáni missziót utasította, hogy amit lehet, tudjanak meg a történtekről. Hozzátette: a Külügyminisztérium minden szükséges lépést megtesz.

2003-ban már volt civil magyar áldozata az iraki konfliktusnak, a szerencsétlenül járt fiatalember egy cég képviseletében dolgozott Irakban. “Akkor arra kértünk minden Irakba utazó, ott munkát vállaló magyar állampolgárt, hogy regisztráltassa magát a magyar külügyminisztériumban. Ez két éve volt, akkor kaptunk egy listát, azóta viszont senki, sem személy, sem pedig cég nem jelentkezett, pedig biztosan vannak kint tevékenykedő magyarok” – közölte Polgár Viktor.

A kormány és a Fidesz is részvétét fejezte ki


A Magyar Köztársaság kormánya részvétét fejezi ki az Irakban életét vesztett magyar állampolgár családjának-közölte Danks Emese kormányszóvivő az MTI-vel szerdán este. A Fidesz-frakció nevében Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője fejezete ki együttérzését.

Korábbi magyar áldozatok

2003. november 17-én egy ellenőrzőpontnál Ramádiban öngyilkos merénylőnek vélték, s ezért amerikai katonák lelőtték Varga-Balázs Pétert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatóját, aki egy, az amerikai hadsereget kiszolgáló egészségügyi cég alkalmazottjaként dolgozott a háborús övezetben. Ugyanebben az évben december 6-án támadás érte a magyar szállítóalakulat egyik humanitárius szállítmányát. A támadók gépkarabéllyal lőttek a konvoj tagjaira, akik viszonozták a tüzet. Senki nem sebesült meg közülük.

2004. február 18-án az iraki Hillában a többnemzetiségű hadosztály magyar katonáknak is helyet adó Camp Charlie támaszpontja ellen öngyilkos merényletet hajtottak végre: a merénylők két gépkocsival akartak betörni a tábor területére. A detonáció következtében a magyar szállítózászlóalj épületeinek ablakai kitörtek, és a szétrepülő ablakszilánkok több embert megsebesítettek. A robbanás következtében több lakóház is összeomlott. A támadásban tíz magyar katona sérült meg – közülük kettő súlyosan -, hat lengyel és egy amerikai katona is megsebesült, tizenegy iraki polgári személy pedig életét vesztette.
2004. június 17-én egy ukrán bázisra tartó, Hillából indult, ivóvizet szállító magyar katonai konvoj járművei mellett pokolgép robbant, s annak repesze megölte Nagy Richárd 27 éves szakaszvezetőt, s egy másik magyar katona is megsebesült. A katonát a helyszínen sikerült még újraéleszteni, de Bagdadban a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik