Nagyvilág

Titokban megállapodott Izrael és Szíria?

Izraeli lapértesülés szerint Izrael és Szíria képviselői egyetértésre jutottak egy lehetséges kétoldalú békemegállapodásról titkos európai találkozóikon, amelyeket 2004 szeptembere és 2006 júliusa között bonyolítottak le.

A Háárec című izraeli újság szerint a békeegyezség értelmében Izrael fokozatosan kivonulna a Golán-fennsíkról az 1967. június 4. előtti vonalak mögé – ha Szírián múlna, öt év alatt, míg Izrael 15 évre húzná el a folyamatot. Bár az aláírók leszögezték dokumentumukban, hogy az nem jelenti a két ország hivatalos kötelezettségvállalását, az egyezséget Ariel Saron volt miniszterelnök, majd utódja, Ehud Olmert kormányának tudomásával dolgozták ki – írja az újság.

Olmert szóvivője, Miri Ejszin mindazonáltal a Háárec jelentésére reagálva azt mondta, hogy sem Ehud Olmertnek, sem hivatalának nem volt tudomása a szíriaiakkal lebonyolított titkos találkozókról és az említett egyezségről. Damaszkuszban egy szíriai külügyminisztériumi forrás szintén cáfolt.

A Háárec úgy tudja, hogy a felek a Kineret-(Tiberias-)tó keleti partja mentén ütközőövezetet és egy természetvédelmi területet hoznának létre, amely a Golán lejtőire is kiterjedne, s amelyet a szíriaiak és izraeliek egyaránt szabadon látogathatnának. Izrael ugyanakkor megtartaná a Jordán folyó és a Kineret-tó vízkészlete feletti ellenőrzést.

A határ két oldalán pedig demilitarizált övezetet alakítanának ki, amelynek izraeli oldalról csupán egy, szíriai oldalon viszont négy kilométer szélesnek kellene lennie. Ami az egyezség politikai részét illeti, Szíria kötelezettséget vállalna, hogy beszünteti a libanoni Hezbollah- és a palesztin Hamasz-mozgalom támogatását, s eltávolodna Irántól is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik