Nagyvilág

Nyomozás indult Olmert ellen

A legfőbb ügyész nyomozást indított az izraeli kormányfő ellen, aki állítólag megvesztegetési pénzeket fogadott el még pénzügyminiszterként.

Az izraeli államügyészség arra utasította kedden a rendőrséget, hogy korrupció gyanúja miatt kezdjen nyomozást Ehud Olmert kormányfő ellen. Eran Sendar államügyész közlése szerint az ősszel elrendelt előzetes vizsgálat elegendő bizonyítékot eredményezett ahhoz, hogy megkezdhessék a hivatalos nyomozást.


Az államügyészség azzal gyanúsítja a miniszterelnököt, hogy 2005 novemberében – akkor még pénzügyminiszterként – egy bankprivatizációs ügyben visszaélt hivatali hatalmával, hogy üzleti előnyhöz juttassa egy barátját, üzlettársát: megváltoztatta a Leumi bank, a második legnagyobb izraeli pénzintézet privatizálásának eredeti pályázati feltételeit, hogy előnyös helyzetbe hozza az illetőt a bank többségi részvényének megszerzéséért folytatott versengésben.


A privatizációs ügyletet felülvizsgáló izraeli állami számvevőszék jelentése robbantotta ki a korrupciós ügyet. Olmert tagadja, hogy bármit is elkövetett volna, ami törvényellenes. Ha a nyomozás után az államügyészség vádat emel ellene, a kormányfő kénytelen lesz lemondani tisztségéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik