Nagyvilág

Megalakult az EP szélsőjobb frakciója

Húsz fővel új európai parlamenti frakció alakult Identitás, Hagyomány, Szuverenitás néven a román és bolgár képviselőkkel immár 785 fősre duzzadt uniós képviselőházban – közölte az Európai Parlament (EP) sajtószolgálata.

Ahogyan azt korábban előrevetítettük, a hétfői ülésen 20 szélsőjobboldali képviselő új képviselőcsoportot alakított: az „Identitás, Hagyomány, Szuverenitás” néven megalakult frakció vezetője a francia Bruno Gollnisch.

Az új alakulatnak 7 francia (Front National), 5 román (Nagy Románia), 3 belga (Vlaams Belang), 2 olasz (Lista Mussolini, MS-Fiamma Tricolore), valamint egy-egy bolgár (Ataka), brit (független), illetve osztrák (FPÖ) tagja van.

A parlament házszabálya szerint a frakcióalakításhoz a tagállamok legalább ötödéből kell képviselőket toborozni. Ez jelenleg hat országot jelent. További feltétel a legalább 20 fős létszám.

Átmenetileg emelkedett a létszám

Románia és Bulgária csatlakozásával 53 új képviselő kezdte meg munkáját az Európai Parlamentben, velük a 27 tagú unió parlamentje 2009-ig 785 fős lesz. Az új képviselők a román és a bolgár zászló mögött vonultak be az ülésterembe, kollégáik tapsától kísérve.

A 2009-es európai választások után az összlétszám visszamegy 736-ra, és némiképp módosulnak az országok közötti arányok is. Magyarországnak jelenleg 24 képviselői helye van az EP-ben, 2009-től viszont 22 lesz, akárcsak a hasonló lakosságú Csehországnak, Görögországnak, Belgiumnak és Portugáliának. Például Szlovákia a mostani 14 helyett 13, Románia 35 helyett 33 EP-képviselőt küldhet 2009 után, a legnagyobb lakosságú Németország viszont továbbra is 99-et.


Angol lap szerint vírussá válhat


Természeténél fogva abszurd lenne egy páneurópai szélsőjobb mozgalom létrejötte, mindazonáltal a demokrácia erőinek el kell kezdeniük küzdelmüket a szélsőjobb előretörés megfékezéséért – írta a keddi The Independent az Európai Parlament szélsőjobboldali frakciójának megalakulását kommentálva.


A legnagyobb liberális brit napilap hatalmas betűkkel szedett elsőoldalas főcíme szerint “cigánygyűlölők, holokauszt-tagadók, idegengyűlölők, homofóbok, antiszemiták – ez az EU új politikai ereje”.


Az Európai Parlamenten belüli szélsőjobb frakció megalakítása önmagában ellentmondás, ugyanakkor rendkívül kellemetlen jele is annak, hogy mostanában milyen idők járnak – áll a The Independent elemzésében. A brit lap szerint a szélsőjobboldal nem tud koherens páneurópai mozgalommá válni, olyan vírussá azonban igen, amely szétterjed az általa gyűlölt demokratikus intézményrendszerben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik