Nagyvilág

Újabb véres merényletek Bagdadban

A keddi erőszakcselekményeknek több mint 80 halálos áldozata és közel 190 sebesültje van.

A legsúlyosabb támadást két kisteherautóba rejtett pokolgéppel követték el a bagdadi Musztansziríja Egyetem közelében, a főváros egyik síita többségű keleti körzetében. A merényletben hatvanan meghaltak, köztük diákok, és legkevesebb százan megsérültek a hatóságok közlése szerint. A kisteherautókat az egyetem főbejáratától 50 méterre robbantották fel helyi idő szerint délután négy óra előtt, éppen akkor, amikor sok diák indult hazafelé.


Legkevesebb 15 ember halálát és 74 sérülését okozta két pokolgépes merénylet Bagdad központjában, egy szunnita mecset közelében lévő használtmotorkerékpár-piacon – közölte a belügyminisztérium képviselője. Az egyik robbantást egy robbanószerrel megrakott motorkerékpárral hajtották végre. A másik merényletet egyes források szerint egy út szélén elhelyezett robbanószerkezettel követték fel, más hírek szerint viszont egy autóban ülő öngyilkos merénylő robbantotta fel járművét.


Rendőrségi források szerint a második robbantást kifejezetten úgy időzítették, hogy annak az első merénylet sérültjeinek segítségére siető emberek essenek áldozatul. A támadásban legalább három rendőr meghalt. A kettős merényletet többségében síiták által lakott körzetben követették el, de a közelben volt az iraki főváros egyik legszentebb szunnita helye, al-Gailáni sejk szentélye is.


A főváros központjában egy rendőri őrjárat mellett hoztak működésbe egy robbanószerkezetet, hárman meghaltak, négyen megsérültek.


A Bagdad keleti részén fekvő, a Muktada asz-Szadr radikális síita vallási vezető ellenőrzése alatt álló milíciák fellegvárának számító Szadrvárosban egy buszba rejtett pokolgép robbant, a merényletben négy ember meghalt, tíz megsérült.


Irak-szerte több városban is számos halálos áldozata volt fegyveresek támadásainak. Egyebek mellett Díváníjában, Bagdadtól 180 kilométerre délre, a Szaddám Huszein rendszerének támaszát képező Baasz Párt egy volt tagját lőtték agyon, a fővárostól 60 kilométerre délre fekvő Iszkanderíjában pedig egy mobiltelefon-kereskedővel végeztek fegyveres támadói. Közben az iraki biztonsági erők terrorizmus gyanújával őrizetbe vettek 92 embert, köztük 40 körözött személyt a Bagdadtól délre fekvő Szájed Abdallahban végrehajtott rajtaütésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik