Nagyvilág

Egy év alatt 34 ezer civil áldozat Irakban

Több mint 34 ezer polgári személyt öltek meg tavaly Irakban erőszakos cselekményekben, a sebesült áldozatok száma pedig több mint 36 ezer – állítja az ENSZ egy kedden Bagdadban nyilvánosságra hozott jelentésében.

Ezek a számok sokkal magasabbak, mint amelyeket az iraki kormány közölt korábban, a halálos áldozatok számát például 12 ezerre tette. E különbség miatt Bagdad bírálja is azt ENSZ-t, mondván, eltúlozza a helyzet súlyosságát, ezért megtiltotta az iraki tisztségviselőknek, hogy adatokat szolgáltassanak ki a világszervezetnek.

A kéthavonta kiadott emberjogi ENSZ-jelentés szerint novemberben és decemberben több mint 6000 volt a halálos áldozatok száma, s körülbelül ugyanennyi a sebesülteké, vagyis valamivel kevesebb, mint szeptemberben és októberben. „A helyzet különösen súlyos Bagdadban, ahol a napi rendszerességgel, tömegesen megtalált holttesteken – akár ismert, akár ismeretlen személyekén – a legtöbb esetben kínzás nyomai láthatók. Az irakiak életét számottevően javítani hivatott új biztonsági terv hatékonysága attól függ majd, hogy a tervet követi-e olyan reformprogram, amelynek hatására megerősödik a joguralom és az igazságosság” – olvasható a jelentésben.

Az ENSZ az iraki egészségügyi minisztériumtól, a halottasházaktól és a kórházaktól kapja a statisztikai adatokat. Ezek szerint 2006 második hat hónapjában naponta több mint száz embert öltek meg az országban. A jelentés szerint az iraki többnemzetiségű erők és a hazai hatóságok 30 842 irakit tartanak fogva vádemelés nélkül.

A jelentést Gianni Magazzeni, a világszervezet emberi jogi főbiztossága iraki részlegének vezetője mutatta be sajtóértekezleten. Az áldozatok magas számáért egyrészt a kormányt, másrészt a gyilkos milíciákat okolta, amelyek szerinte összejátszanak a rendőrséggel és a hadsereggel, tagjaik beférkőznek a hatóságok sorai közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik