Nagyvilág

Amerikai katonák tiltakoztak az iraki háború ellen

Több, mint ezer aktív szolgálatot teljesítő amerikai katona írta alá azt az internetes felhívást, amelyben az Irakban állomásozó csapatok kivonását követelik a Fehér Háztól.

Norfolkban, az amerikai atlanti-óceáni flotta támaszpontjának otthont adó városban rendhagyó sajtótájékoztatón jelenlevő 25 katona közölte, Washingtonba utaznak, hogy átnyújtsák a kongresszus képviselőinek háborúellenes petíciójukat, amelyen 1031 katona aláírása szerepel.

A sajtótájékoztatót az Egyesült Államokban az állami ünnepek közé tartozó Martin Luther King-napon tartották meg. A háború ellen tiltakozó katonák nem viseltek egyenruhát, ugyanis a vonatkozó szövetségi törvény szerint a katonák csak civil öltözékben fejezhetik ki egyet nem értésüket.


A vietnami háború idején 1300 katona fogalmazott meg háborúellenes tiltakozást, a csapatok kivonását követelték. Felhívásukat a The New York Times 1969-ben egész oldalas közleményben hozta le. A mostani iraki háborút ellenző felhívást aláírók 60 százaléka szolgált az arab országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik