Nagyvilág

Irán felgyorsítja uránprogramját

Irán megerősítette, hogy felgyorsítja a 3000 urándúsító centrifuga felszereléséről és a nukleáris fűtőanyag ipari méretű termeléséről szóló tervének végrehajtását.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában december 23-án elfogadott büntetőintézkedésekre válaszul Irán szinte azonnal bejelentette, hogy megkezdi 3000 centrifuga felszerelését, amivel szakértők szerint egy év alatt elegendő dúsított uránt nyerhetne ahhoz, hogy erőművi fűtőanyagként vagy akár bomba gyártásához használható legyen.

„Ipari szükségleteink biztosítása a cél. Nukleáris fűtőanyag előállítása felé haladunk, amelyhez 3000 vagy még több centrifugára van szükség – mondta hétfőn Golámhoszein Elhan teheráni kormányszóvivő. Hozzátette, hogy a Natanzba telepítendő berendezések működéséről február elején fontos bejelentésre készülnek.


Irán már üzembe helyezett két centrifugasort, amely 164 gépből áll. Teherán következetesen állítja, hogy nukleáris programja kizárólag polgári jellegű, és villamos áram termelését szolgálja, ugyanakkor a tervezett húsz atomerőművéből még az első is csak épülőfélben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik