Nagyvilág

EU-csatlakozás: belehúznak a törökök

A csatlakozási tárgyalások részleges felfüggesztése dacára Törökország saját, részletes jogalkotási menetrenddel készül a majdani uniós csatlakozásra. Az EU üdvözli a kezdeményezést.

Jóllehet az EU tavaly néhány területen részlegesen felfüggesztette a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, Ankara a megfelelő felzárkózás érdekében saját jogalkotási rohamra készül. Volkan Bozkir, az EU-hoz rendelt török nagykövet a Financial Timesnak nyilatkozva rámutatott, hogy országa a reformok felgyorsításával kíván válaszolni a közösség decemberi döntésére.

Abdullah Gül török külügyminiszter a múlt héten vezető kormányzati tisztviselőket utasított arra, hogy a felzárkózás jegyében mindenki a maga területén készítsen részletes jogalkotási terveket. A dokumentumok, melyek beadási határideje január vége, elsősorban azt célozzák, hogy az ország törvényeit az európai normákhoz közelítsék.

A nagykövet abban bízik, hogy az előkészítő munkával végezhetnek addigra, míg az EU véglegesen dönt a tárgyalások megnyitásáról. (Volkan Bozkir ugyanakkor szót ejtett arról is, hogy az idei törökországi választások előtt nem fogják módosítani a büntetőtörvénykönyv 301-es cikkelyét, mely börtönbe juttathatja a „törökség megsértőit”.)

Olli Rehn bővítési biztos üdvözölte, hogy Törökország a reformok folytatása mellett döntött, ugyanakkor kiemelte azt is, hogy „a puding próbája az evés”. Mindazonáltal a jogalkotási tervezetet pozitív kezdeményezésnek nevezte, ami azt mutatja, hogy az ország vezetői nem csupán az EU miatt, hanem a polgárok érdekében is végre kívánják hajtani ezeket a reformokat.

Bozkir elmondása szerint Ankara arra számít, hogy cserébe az EU több fejezet esetében visszatér a tárgyalóasztalhoz még a német elnökség idején. Egyes EU-források szerint a vállalkozásokról és az iparról szóló fejezet esetében már márciusban újraindulhatnak a tárgyalások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik