Nagyvilág

Rice ellenzi a közel-keleti kvartett bővítését

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter nem ért egyet azzal a felvetéssel, hogy bővítsék ki arab országokkal a közel-keleti megbékélés elősegítésére létrehozott kvartettet, amely az ENSZ-ből, az Egyesült Államokból, az Európai Unióból és Oroszországból áll.

“Úgy gondolom, hogy a kvartettnek ebben az ENSZ által kialakított formában van logikája. Ez egy olyan nemzetközi csoport, amely bizonyos értelemben kívül marad a térségen” – jelentette ki Rice szombaton az írországi Shannon repülőterén, ahol a legújabb közel-keleti körútjára menet gépe leszállt. A külügyminiszter mindazonáltal nagyon hasznosnak nevezte, hogy a kvartett tanácskozásain alkalmanként részt vesznek más országok is a térségből.

Miguel-Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter vetette fel pénteken, hogy a kvartettet bővítsék ki arab országokkal, mert szerinte ezáltal könnyebben el lehetne hárítani az akadályokat a közel-keleti megbékélési folyamat elől.

Most van a 15. évfordulója annak, hogy Madridban konferenciát rendeztek a közel-keleti megbékélésről, és az elvezetett az 1993-as izraeli-palesztin megállapodásokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik