Nagyvilág

40 centis cunami Japánban

A legnagyobb tengerszint-emelkedés 40 centiméteres volt egy csendes-óceáni japán szigetnél azután, hogy a Kuril szigeteknél nagy erejű földrengés történt közép-európai idő szerint szombat hajnalban nem sokkal hat óra előtt, 30 kilométerrel a tenger szintje alatt - jelentette a japán meteorológiai intézet.

A legnagyobb tengerszint-emelkedést a Tokiótól ezer kilométerrel délre fekvő, mintegy 2000 lakosú Csicsi-Dzsima szigetnél mérték, körülbelül három órával a rengés után. Közben az Egyesült Államok lefújta az összes cunamiriadót, amelyet a rengés miatt rendelt el. Az amerikai földrengéstani intézetek Oroszországra, Japánra, a Marcus-szigetekre, a nyugat-alaszkai Aleuti-szigetekre és Hawaiira vonatkozóan rendeltek el szökőárriadót.

A japán intézet mérése alapján a rengés a Richter-skála szerint 8,3-es erősségű volt, és epicentrumát a Kuril-szigetek középső tagjainak környékén lokalizálták, 30 kilométerrel a tenger szintje alatt. A rengés után szökőárriadót rendelt el az intézet az északi Hokkaido sziget északnyugati partvidékére és a Honsú sziget csendes-óceáni partjaira vonatkozóan. Az intézet egyméteres hullámokat jelzett előre, de ez nem következett be.

A helyi hatóságok már korábban felszólították a lakosságot, hogy vonuljon magasabb fekvésű területekre. Az NHK japán televízió élő adásban közvetített a cunamiriadó által érintett városokból. A gyors figyelmeztetőrendszernek köszönhetően a lakosok többsége – több ezren – rövid idő alatt elhagyta a veszélyes övezeteket. Nemuro környékén kívül másutt nem érzékelték a tengerszint jelentős megemelkedését az észak-japáni tengerpartokon.

Az Egyesült Államok is cunamiveszélyre figyelmeztetett Oroszország, Japán és a Marcus-szigetek csendes-óceáni partvidékein. Szökőárriadót rendeltek el Hawaii és a nyugat-alaszkai Aleuti-szigetek partvidékén is. Alaszkába közép-európai idő szerint szombat délelőtt háromnegyed tíz környékére várják a tengerszint emelkedését.

A hawaii csendes-óceáni cunamifigyelő központ is hasonló 8,4 erősségű földrengésről számolt be, viszont az amerikai Földtani Megfigyelő Intézet (USGS) szerint a rengés a Richter-skála szerint 7,7-es erősségű volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik