Nagyvilág

Ítéletidő Észak-Európában

Orkánerejű szél és heves esőzések okoztak zavarokat az áramszolgáltatásban és a közlekedésben csütörtökön Nagy-Britanniában, egy ember életét vesztette az országszerte tomboló ítéletidőben.

Ugyancsak Nagy-Britanniában az erős szél miatt egy autóra dőlt fa a vezető halálát okozta. Több fa vasúti sínekre zuhant, fennakadást idézve elő a vonatközlekedésben.

Két halászt helikopterrel sikerült biztonságba helyezni, de hét társuknak továbbra sincs nyoma azután, hogy csütörtökön két halászhajó elsüllyedt a tomboló viharban Írország délkeleti partjainál – közölte az ír parti őrség. Írországban a viharok miatt több repülőjáratot töröltek, számos komp a kikötőben rekedt és akadozott az áramellátás.

Orkánerejű szélvihar söpört végig csütörtökön Németországon is, jelentős károkat okozva országszerte. A német meteorológiai szolgálat közlése szerint az országban több helyütt is óránként 180 kilométeres sebességű széllökéseket mértek, és eddig öt szövetségi tartományból jelentettek számottevő károkat. A vihar fákat döntött ki, autóutak és vasútvonalak közlekedésében okoztak komoly fennakadásokat.

Thüringia tartományban az A-71-es autóúton Ilmenau közelében, illetve az A-4-es úton Gothától nem messze a széllökések tucatnyi teherautót és furgont borítottak fel. A vihar okozta károk miatt az utakon több helyütt tíz kilométeres dugók alakultak ki. Több településen is szünetel az áramellátás. A csütörtöki németországi viharkárok előzetes becslések szerint sok millió euróra rúgnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik