Külföld

Rendszeres együttműködést ajánl a NATO-nak Japán

admin
admin

2007. 01. 12. 15:22

Japán kész arra, hogy bővítse együttműködését a NATO külső műveleteiben, elsősorban a katasztrófaelhárítás, az újjáépítés és a békefenntartás területén - jelentette be Abe Sindzo japán miniszterelnök.

A szövetség és a távol-keleti ország egy ideje már láthatóan közeledik egymáshoz, ám abban nincs még megállapodás, hogy a kapcsolattartás mennyire intézményesített formában történjék. Tokió már értésre adta, hogy szívesen venne egy pontosabban körülhatárolt fórumot a kapcsolattartásra.

Jaap De Hoop Scheffer főtitkárral tartott közös sajtótájékoztatóján a japán kormányfő kiemelte, hogy nagy lehetőség mutatkozik a tapasztalatok megosztására a szövetség és hazája között a békefenntartásban és a humanitárius jellegű műveletekben. Abe Sindzo – az euroatlanti katonai szövetség központjában pénteken tett látogatásán – megerősítette, hogy Japán nagyobb részt kíván vállalni a NATO afganisztáni újjáépítési és humanitárius műveletében. Bekapcsolódik például az úgynevezett tartományi újjáépítési NATO-csoportok munkájába.

A hidegháború után még mindig átalakulóban lévő NATO jelenleg építi új kapcsolatrendszerét, amelyben helyet szán a legtávolabbi országok némelyikének is, köztük Japánnak, Dél-Koreának és Ausztráliának.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.