Nagyvilág

Megtámadták az athéni amerikai nagykövetséget

Támadás érte az athéni amerikai nagykövetséget - közölte pénteken reggel a helyi rendőrség. Egy athéni rádió szerint már megtalálták a terrorcselekményhez használt rakétavető csövet is.

A robbanás a szemtanúk és a járókelők szerint a főbejárat közelében, az épület harmadik emeletének egyik mosdójában következett be. Az Alfa görög magántelevízió beszámolója szerint a nagykövetség épületének homlokzatán jól látható egy körülbelül 10×30 centiméteres lyuk, amelyet feltehetően a rakéta becsapódása okozott.

Szélsőbaloldali szervezet vállalta

Mint Viron Polidorasz görög közrendészeti miniszter az amerikai képviselet épülete előtt újságírók előtt bejelentette, névtelen telefonálók a Forradalmi Harc (EA) elnevezésű szervezet nevében vállalták az akciót, de a közlés hitelességét még vizsgálják. A szélsőbaloldali csoportot a “November 17”-terrorcsoport felszámolása óta ma Görögországban a legveszélyesebb terrorista szervezetnek tekintik.

Először 2003-ban hallatott magáról az EA egy athéni bíróság elleni merénylettel. 2004-ben, alig három hónappal az athéni olimpiai játékok kezdete előtt egy athéni rendőrőrs volt a célpontjuk. Tavaly májusban pokolgépet robbantottak Jeórjiosz Vulgarakisz kulturális miniszter, korábbi közrendészeti miniszter háza előtt és közleményükben azt állították, hogy “ki akarták végezni” a politikust.

Személyi sérülés nem történt

Charles Ries, az Egyesült Államok athéni nagykövete az épület előtt újságíróknak nyilatkozva “nagyon komolynak” minősítette a támadást, amelynek ügyében vizsgálat indult. Egyúttal ígéretet tett a képviselet mielőbbi újramegnyitására. A nagykövet arról nyilatkozott, hogy nem kaptak előzetes figyelmeztetést a támadásról. Közben az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy a nagykövetségen senki sem sérült meg, csupán kisebb anyagi károk keletkeztek, de a külképviselet a pénteki nap folyamán zárva marad. A nagykövetség szóvivője is megerősítette, hogy a támadásnak nincsenek sebesültjei.

Ugyancsak a helyszínre sietett Dora Bakojannisz görög külügyminiszter, aki szolidaritásáról biztosította a nagykövetet. Emlékeztetett arra, hogy a múltban hasonló akciókért “nagyon súlyos erkölcsi, anyagi árat fizetett Görögország, és romlott nemzetközi megítélése is”. Ezért a görög kormány mindent megtesz azért, hogy a jövőben ezek az esetek ne ismétlődhessenek meg – tette hozzá a külügyminiszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik