Nagyvilág

Cáfolják Ján Sokol érsek ügynökmúltját

Az egyházi méltóság váratlanul kórházi ellátásra szorult, ezért csupán hangüzenetben cáfolta, hogy együttműködött volna a kommunista államrendőrséggel.

Az 1933. október 9-én született Sokol neve a tényleges születési dátumával napra egyező anyakönyvi adattal szerepel az ügynöklistákat őrző Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) – világhálón is hozzáférhető – adatbázisában, ezért a sajtó az elmúlt években sokszor firtatta az egyházi főméltóság “tisztátalan politikai múltját”, jóllehet az érsek ezt mindig tagadta.

Sokol neve az új év elején azért került ismét a lapok címoldalára, mert egy televíziós műsorban “nosztalgiázásnak” minősített szavakkal szólt a Jozef Tiso pap-politikus vezetésével 1939-től 1945-ig fennállt egykori szlovák fasiszta bábállam népjóléti politikájáról. Ennek kapcsán az érseket bíráló sajtó ismét felemlegette a két fedőnévvel – “Spirituál” és a “Svatopluk” – bejegyzett Sokol állítólagos ügynökmúltját.

Az érintett távollétében pénteken megtartott sajtótájékoztatón az újságírók hangfelvételről hallgathatták meg az érsek szavait, aki azt mondta, hogy soha, semmilyen módon nem működött együtt az egykori rendszer államrendőrségével, és hogy két hétre tervezett felépülése után kész személyesen is a sajtó nyilvánossága elé lépni, és válaszolni az újságírók kérdéseire.

Ján Chryzostom Korec bíboros az érsek védelmét szolgáló hangüzenetében ugyanott kijelentette: az egykori rendszer titkos püspökeként semmi oka nem volt kételkedni Sokolban, aki akkor is élvezte a Vatikán bizalmát, ellentétben a Csehszlovák Szocialista Köztársaság hatóságaival, amelyek gyanakvással és bizalmatlanul viszonyultak személyéhez és tevékenységéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik