Nagyvilág

Bővítené hadseregét az USA

Az amerikai hadsereg létszámának növelését javasolta Robert Gates védelmi miniszter, ami elemzők szerint az elhúzódó iraki háború egyenes következménye.

A Pentagon vezetője azt tartja szükségesnek, hogy 65 ezerrel 547 ezer főre növeljék meg az Egyesült Államok szárazföldi hadseregének aktív szolgálatot teljesítő állományát. A tengerészgyalogság, a fegyveres erők legkisebb haderőnemének állománya 27 ezerrel 202 ezerre növekedne. A The Washington Post szerint a javaslat a Pentagon azon aggodalmát tükrözi, hogy a hadsereg készenléti válságba került, a háborús zónákban teljesített ismétlődő szolgálatok miatt a csapatok kétharmada lényegében nincs bevethető állapotban.

Az összesen 92 ezer fős állománynövelési javaslat a legnagyobb mértékű ilyen irányú kezdeményezés az 1960-as évek óta. A létszámbővítést becslések szerint öt év alatt lehetne elérni, és évente 10 milliárd dollárral növelné meg a védelmi költségvetést. A Pentagon meggyőződése szerint a mai háborúk, illetve a terrorizmusellenes akciók még évekig el fognak tartani. A kongresszus alsóházának fegyveres szolgálatok bizottsága tapssal fogadták a javaslatot és kétpárti támogatást ígértek.


Rumsfeld még ellenállt

George Bush elnök már tavaly decemberben közölte: a hadsereg létszámának növelését kezdeményezi “a terrorizmus elleni hosszú távú küzdelem” jegyében, és megbízta Gatest, egyeztessen erről a hadsereg parancsnokaival. Donald Rumsfeld korábbi védelmi miniszter, aki hat éven át irányította a Pentagont, még rendre elhárította a létszámnövelést követelő hangokat.

A The Washington Timesban közölt adatok szerint az amerikai szárazföldi hadseregnek 1990-ben, tehát még a hidegháború vége előtt 20 aktív hadosztálya, 732 ezer katonája volt. A hadsereget 2000-re tíz aktív hadosztályra, 482 ezer katonára csökkentették, ugyanezen időszakban a tengerészgyalogság állománya 197 ezerről 173 ezer főre csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik