Nagyvilág

Blair: még egy nemzedék kell a terrorizmus felszámolásához

Még egy teljes nemzedéknyi idő kell a globális terrorizmus leveréséhez - mondta pénteki beszédében a brit miniszterelnök.

Tony Blair, aki a brit hadsereg mellett működő, 175 éves hadtudományi kutatóintézet, a Royal United Services Institute szervezésében mondott nagyszabású beszédet a brit fegyveres erők jövőbeni feladatairól, azt mondta: nemzedéknyi időt vett igénybe, amíg a világot ma fenyegető terrorszervezetek kialakultak, és még legalább ennyi időt vesz igénybe teljes megsemmisítésük.

A terrorizmus elleni harc várható hosszáról adott előrejelzése szó szerint egybecseng a brit belső elhárítás (MI5) vezetőjének nemrég, zárt körben adott prognózisával. E szerint Nagy-Britanniának „még egy nemzedéken át együtt kell élnie” a terrorveszéllyel. E veszély „súlyos, sőt növekvő”, és a holnap terrorfenyegetésének már része lehet a vegyi, bakteriológiai hatóanyagok, radioaktív anyagok, sőt a nukleáris technológia használata.


Pénteki beszédében Blair elismerte, hogy kormányának külpolitikája ellentmondásos, ugyanakkor nevetségesnek minősítette azokat a véleményeket, amelyek szerint az iszlám radikalizálódását – és ennek következményeként a 2005. júliusi londoni terrormerényleteket – az elborzasztó iraki és az afganisztáni diktatúrák megdöntése okozta. A kormányfő szerint teljesen egyértelmű, hogy a két ország muszlim lakossága is meg akart szabadulni ezektől a rezsimektől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik