Nagyvilág

Nagy-Britannia nem küld több katonát Irakba

Nagy-Britannia üdvözli George Bush amerikai elnök bejelentését, miszerint több mint 20 ezer újabb amerikai katonát küldenek Irakba, de Londonnak nincsen szándékában hasonló lépést tenni.

A brit álláspont továbbra is az, hogy a helyszínen kell előrehaladást elérni és több felelősséggel kell felruházni az irakiakat – hangsúlyozta Margaret Beckett, brit külügyminiszter. Közben a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap csütörtöki számában azt írta, hogy Nagy-Britannia hamarosan közel háromezer katonával csökkenti Irakban állomásozó kontingensét. Jelenleg mintegy 7100 katona szolgál Irakban, a főleg síiták lakta Bászra tartományban. Az újság állítása szerint azt tervezik, hogy ez év május 31-re 4500 brit katona marad Irakban.

A brit miniszterelnöki hivatal spekulációnak minősítette az értesülést, és a védelmi minisztérium sem kívánta megerősíteni a lapban megjelent időpontot és létszámot. A tárca szóvivője kijelentette: a kivonulással kapcsolatos álláspontjuk változatlan, az a körülményektől függ. Csapataik azért vannak Irakban, hogy segítsék az iraki biztonsági erőket.

A The Daily Telegraph úgy tudja, Tony Blair kormányfő két héten belül jelenti be – a lap által ismertetett – döntést, hogy ezzel is hangsúlyozza azokat a sikereket, amelyeket a britek Irakban elértek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik