Nagyvilág

Csökkent Clintonné népszerűsége

Párton belüli vetélytársaival szemben jelentősen csökkent a népszerűsége az amerikai Demokrata Párt egyes számú elnökjelöltjének - közölte friss felmérések alapján a csütörtöki The Washington Times.

A volt first lady, aki várhatóan két héten belül hivatalosan is bejelenti jelöltségét, háttérbe látszik szorulni Iowa és New Hampshire államban. Ez a két szövetségi állam, ahol az első előválasztásokat megtartják 2008 elején, mindig iránymutató az elnökválasztás kimenetelét illetően.

A Zogby cég közvélemény-kutatása szerint Hillary Clinton támogatottsága csak 10 százalékos a népszerűségi listát egyaránt 22-22 százalékkal vezető John Edwards észak-carolinai, valamint Barack Obama illinois-i szenátorral szemben. Clinton elé került 12 százalékkal Tom Vilsack iowai kormányzó is.

A felmérések szerint Edwards és Obama elsősorban populista gazdasági ígéreteiknek és a Hillary Clintonnal szembeni, a demokraták felé hajló független szavazók körében egyre növekvő ellenszenvnek köszönhetik népszerűségüket. Bill Clinton feleségén a szépséghibát az jelenti, hogy egykor támogatta az iraki háborút.

Abban minden megfigyelő egyetért, hogy nem hagyott alább az Obama-mánia: a sok helyen szinte rock-sztárként ünnepelt fekete bőrű szenátor népszerűsége az egekbe tör. Szerdán este, amikor George Bush elnök bejelentette új iraki stratégiáját, ő volt az első demokrata politikus, akinek véleményére a CNN hírtelevízió kíváncsi volt.

Egy hónappal ezelőtt mindenesetre még Clinton vezette az esélyes demokrata elnökjelöltek listáját 22 százalékkal, őt követte Obama 21, majd Edwards 16 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik