Nagyvilág

Bush emelte a tétet

"Egyértelmű, hogy meg kell változtatni stratégiánkat" – jelentette ki az elnök helyi idő szerinti esti televíziós beszédében, és bejelentette, hogy az Egyesült Államok több mint 20 ezer újabb katonát küld Irakba a felekezetközi erőszak elfojtására. Az elnök emellett az elkövetett hibákért is vállalta a felelősséget.

Az iraki küldetés kudarca katasztrófával járna az Egyesült Államokra nézve – hangsúlyozta Bush, utalva arra, hogy ebben az esetben a radikális iszlámista szélsőségesek megerősödnének, új erőket toborozhatnának. Nagyobb eséllyel tudnák megdönteni a mérsékelt kormányok hatalmát, káoszt idéznének elő a térségben és az olajbevételeket terveik finanszírozására használnák fel. Amerika ellenségei menedéket lelnének, ahonnan támadásokat tervezhetnének és indíthatnának az amerikai nép ellen.

Az elnök a Fehér Ház könyvtárában mondott beszédében arra is kitért, hogy az iraki küldetés sikertelensége Iránt is felbátorítaná nukleáris programjának folytatására.

A legfontosabb az iraki biztonsági helyzet javítása

George Bush kiemelte, csak az irakiak képesek véget vetni a felekezetközi erőszaknak és biztonságot nyújtani az ország népének. A bagdadi kormánynak tisztában kell lennie azzal, hogy az amerikai segítség nem örökre szól – mondta. Hozzáfűzte, ha Irak vezetése nem teljesíti ígéreteit, el fogja veszíteni Amerika támogatását.

Bush kijelentette: a legsürgetőbb feladat az iraki, különösen a bagdadi biztonsági helyzet javítása. A felekezetközi erőszak 80 százaléka ugyanis a főváros 30 mérföldes körzetében történik.

Értékelése szerint a Bagdad biztonságának szavatolására tett amerikai kísérletek eddig két fő ok miatt nem jártak sikerrel. Egyfelől nem volt elegendő iraki és amerikai katona a terroristáktól megtisztított negyedek megtartására, másfelől túlságosan korlátozták a csapatok műveleteit, bizonyos körzetekben nem indíthattak akciót. Ez mostantól másképpen lesz, a Bagdadba telepítendő új amerikai erők, öt dandár, valamint a Bagdadba vezénylendő további iraki csapatok a helyi rendőri alakulatokkal együtt elegendő erőt fognak képezni az erőszak elfojtására és a lakosság megvédésére – ígérte az elnök.

Az amerikai csapatok kivonása kapcsán – amelyet a novemberi félidős kongresszusi választásokon győztes demokraták követelnek – úgy fogalmazott: a visszalépés most az iraki kormány összeomlását idézné elő.

Mission Impossible

Az iraki válság kezelésére eddig több washingtoni elképzelés született, de egyik sem hozta meg a kellő eredményt. Jay Garner, nyugállományú amerikai tábornok 2003 áprilisában érkezett a frissen megszállt Irakba az arab ország újjáépítésének ambiciózus feladatával. Az elképzelést azonban nem sikerült kivitelezni a minisztériumok és az egyetemek elleni merényletek, valamint az iraki rendőri és biztonsági erők szétzilálódása miatt.

Egy hónappal később Bush Garner helyére Paul Bremert nevezte polgári kormányzóként, de mint Bremer önéletrajzi írásában beszámolt róla, az elnök eleve azt mondta neki, hogy “lehetetlen feladatról” van szó.

Pontosan egy évvel később Bush ötszakaszos rendezési tervet jelentett be. Az akkor elképzelés szerint a folyamat betetőzésként egy iraki alkotmányozó nemzetgyűlés megszerkesztette volna az arab ország új alaptörvényének szövegét, amely megvetette volna egy állandó iraki kormány létrehozásának alapjait. Bush kötelezettséget vállalt arra, hogy segítséget nyújt a biztonság helyreállításához és a polgári infrastruktúrák újjáépítéséhez.

Az amerikai csapatokat ért erőszakos cselekmények fokozódása miatt 2005 novemberében Bush nyilvánosságra hozta a Nemzeti stratégia az iraki győzelemhez című dokumentumot, amely magasztalta az iraki erők kiképzésében elért haladást, de arra is figyelmeztetett, hogy a győzelem időt és türelmet igényel.

Októbertől beismert vereség

Miután Irakban végre felállítottak egy kormányt, Bush 2006 júniusában az arab országba utazott, hogy tájékozódjék a bagdadi vezetés új elképzeléséről, amely a biztonsági helyzet javítását, a nemzeti megbékélés megteremtését és a gazdasági reformok bevezetését tűzte ki célul. Újabb terv született egy olyan műveletről, amely Bagdad közbiztonságának a megerősítését célozta meg, az iraki biztonsági erők növelésével a fővárosban.

Egy hónappal később Bush Núri al-Máliki iraki kormányfővel újabb biztonsági tervet dolgozott ki, amelynek értelmében az amerikai katonai rendőrök egyre inkább beolvadnak az iraki egységekbe, s a tartományokban állomásozó amerikai erőket Bagdad felé irányítják. Ez a terv mindössze hat héttel az előző összeomlása után jött létre. Az amerikai katonai parancsnokság októberben beismerte, hogy a művelet vereséget szenvedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik