Nagyvilág

Ítéletet hirdettek Szlovákia legnagyobb pénzügyi csalásában

Az elkövetők 850 ezer embertől összesen 63 milliárd koronát (466 milliárd forint) csaltak ki.

A különleges bíróság 14 milliárd korona (104 milliárd forint) összegben állapította meg a befektetési társaság okozta kárt. A társaság első embere, Vladimír F. és egyik társa, Frantisek M. tizenegy és fél év szigorított börtönnel és teljes vagyonelkobzással kénytelen szembenézni. A harmadik vádlott, Marián S., hét évet kapott, a bíróság egy személyt felmentett.

A Horizont befektetői társaság 1997 őszétől, a BMG Invest csoport közvetítésével, csillagászati kamatokat ígérve kezdte toborozni az ügyfeleket. A következő évben az ország betéteseinek döntő többségét magához hódította, és szinte ezzel párhuzamosan kezdett jelentős veszteségeket kimutatni. Ügyfeleiket azzal nyugtatgatták, hogy a befektetett pénzek csak a következő években kezdenek profitot termelni.

A csőd azonban elkerülhetetlen volt. Míg a betétesek csak 2002-ben kezdtek ébredezni és lázadozni a társaság időközben bezárt fiókjai előtt, addig a vétkesek külföldre menekültek. A csalókat végül a horvát rendőrség őrizetbe vette, és kiadta őket a szlovákiai igazságszolgáltatásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik