Nagyvilág

Száműzött Hamász vezető elismerte Izraelt

Tényként ismerte el Izrael létezését a Hamász radikális palesztin mozgalom damaszkuszi száműzetésben élő vezetője.

A gond nem Izrael létezése, hanem a palesztin állam megteremtésének elmulasztása – enyhített Mesaal a palesztin kormányt adó Hamász Izrael állam létezési jogát elutasító álláspontján. Izrael állam hivatalos elismerését csak akkor veheti fontolóra a Hamász, ha létrejött a palesztin állam, addig a szervezet dacol a nyugati szankciókkal.


A nyugati kormányok a Hamász év eleji kormányra kerülésekor nagyrészt felfüggesztették a palesztinok segélyezését, mert a radikális szervezet nem ismeri el Izrael államot, elutasítja az izraeli-palesztin békemegállapodásokat, és nem mond le az erőszak alkalmazásáról. Bizonyos humanitárius segélyeket továbbra is folyósítanak ugyan, de ez elenyésző a korábbi szinthez képest. A Palesztin Hatóság azért sem nem tudja fizetni a közalkalmazottak bérét, mert Izrael nem utalja át az adó- és vámbevételeket.


Mesaal emlékeztetett arra, hogy a Hamász a Gázai övezetet, Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet magába foglaló palesztin államot akar, és a palesztin menekültnek jogot arra, hogy visszatérhessenek az 1967-es háborúban vagy még előbb elveszített otthonaikba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik