Külföld

Összeállt az új osztrák kormány

admin
admin

2007. 01. 10. 17:08

Országosan kevésbé ismert szociáldemokrata politikusokat kért fel miniszteri tisztségekre pártja nevében Alfred Gusenbauer, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke, akinek vezetésével csütörtökön hivatalba lép Ausztria új kormánya.

A szociáldemokrata politikus szerdán Bécsben, pártja hagyományos újévi sajtóértekezletén ismertette a vezetésével hivatalba lépő nagykoalíciós kormány szociáldemokrata tagjainak a névsorát. Az osztrák baloldal legerősebb pártjának képviselői töltik be a szociális ügyi (Erwin Buchinger), az igazságügyi (Maria Berger), az infrastrukturális (Werner Faymann), az oktatási (Claudia Schmied), a nők ügyeivel foglalkozó (Doris Bures), valamint a védelmi (Norbert Darabos) miniszteri posztokat. A koalíciós Osztrák Néppárt (ÖVP) már kedden közzétette azoknak a tagjainak a névsorát, akik miniszteri tisztséget töltenek be az új kormányban.

Gusenbauer elutasította azokat az értékeléseket, amelyek szerint a koalíciós partnernek felkért jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) túl sok kulcsfontosságú tárcát kapott az új kormányban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szociáldemokraták nélkül a következő években Ausztriában nem érvényesülne az alapbiztosítás rendszere, nem rendeznék a legalacsonyabb nyugdíjak és jövedelmek kérdését.

Ausztria csütörtökön hivatalba lépő új kancellárja az ORF-nek adott szerdai sajtónyilatkozatában is védelmébe vette a koalíciós megállapodást, és kijelentette, hogy a szociáldemokrata párt számára fontos tárcákat az SPÖ politikusai irányítják majd. Kifejtette, hogy a következő években 10,5 milliárd eurót fognak fordítani az infrastrukturális területekre, amelynek segítségével 2015-ig 25 százalékkal akarják csökkenteni a munkanélküliséget, és a felére a fiatal munkanélküliek számát. A koalíciós megállapodás szerint 400 millió euróval többet fordítanak majd kutatásokra, ugyanennyivel többet szociális biztosításra, valamint 200 millióval többet oktatásra, és ezeken a területeken szociáldemokrata politikus tölti be a miniszteri tisztet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.