Nagyvilág

Pokolgépes merényletek a Fülöp-szigeteken

Hat ember életét vesztette, kéttucatnyi pedig megsérült szerdán a Fülöp-szigetek déli részén végrehajtott pokolgépes merényletekben.

A Manilától mintegy 1000 kilométerre délkeletre fekvő General Santos városban a piac közelében, egy három napja bezárt lottózónál lépett működésbe a robbanószerkezet. A merényletet, amelynek elkövetését még egyetlen szervezet sem vállalta, éppen akkor hajtották végre, amikor a városban befejeződtek a kétnapos tárgyalások a központi kormány és a – többségükben muzulmánok lakta Mindanao sziget elszakadásáért fegyveresen küzdő – Moro Iszlám Felszabadítási Front között.

Egyelőre nincsenek gyanúsítottak, de általában a Délkelet-Ázsiában tevékenykedő Jemaah Islamiyah szélsőséges iszlám szervezet és helyi szövetségese, az Abu Sayyaf csoport szokott ilyen robbantásokat elkövetni a térségben. A rendőrség vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy a robbantást esetleg egy olyan fogadó követte el, akinek nyereményét nem fizette ki a lottózó.

A másik robbantásos merényletet néhány órával később a General Santostól mintegy 110 kilométerre északra fekvő Kidapawan városában, a rendőrség és a piac közelében követték el. A robbantás következtében legalább két ember sebesült meg.

Rosszul jöttek a robbantások a Fülöp-szigeteki hatóságoknak, mivel a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) magas rangú pénzügyi vezetői Cebu városban szerdán már megkezdték a munkát, hogy véglegesítsék a kínai szolgáltatások jól jövedelmező piacához való hozzáférést könnyítő megállapodást Pekinggel. Az ASEAN-csúcstalálkozót, amelynek egyik fő témája a terrorizmus lesz, eredetileg tavaly december 11–13-án tartották volna, de merényletektől félve elhalasztották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik