Nagyvilág

Újabb háborúra készül a Hezbollah?

Az izraeli hírszerzés szerint a Hezbollah libanoni radikális szervezet ismét feltöltötte fegyvertárát, és az ENSZ békefenntartói nem tettek semmit ez ellen.

“A Hezbollah szinte teljes egészében feltöltötte arzenálját rakétákkal és más fegyverekkel” – jelentette ki a parlament külügyi és védelmi bizottsága előtt Ámosz Jadlin, a katonai hírszerzés főnöke. A fegyvereket Iránból szállítják Szírián keresztül a Hezbollahnak, anélkül, hogy a nemzetközi békefenntartók bármit is tennének a szervezet lefegyverzésére – mondta a hadsereg rádiója szerint. “A Hezbollah helyreállította erőit, és ismét fenyegeti Észak-Izraelt és Haifát” – erősítette meg Juval Stejnic, a bizottság egyik tagja.

Az Ynet, a Jediót Ahronót újság internetes változata szerint Jadlin tábornok arról is beszámolt a bizottság előtt, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet ki akarja szélesíteni bázisát a térségben. “Több tucat, ha nem több száz tagja érkezett Libanonba. Információink szerint a szervezet második számú vezetője, Ajman az-Zavahri parancsot adott ügynökök telepítésére Szíriába, Libanonba és Egyiptomba” – mondta.

Az izraeli tábornok ugyanakkor úgy vélekedett, Szíria érdekelt a békefolyamat újraindításában Izraellel, hogy kiszabaduljon a nemzetközi elszigeteltségből. Nagyon kis esélyt adott annak, hogy Szíria háborút kezdene Izrael ellen, s ezt azzal is alátámasztotta, hogy nemrég csökkentették a szíriai hadsereg készültségi fokozatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik