Külföld

Frakcióvezetőként folytatja pályáját Schüssel

admin
admin

2007. 01. 09. 16:21

Hét év kancellárság után pártja parlamenti frakciójának vezetőjeként folytatja politikai pályafutását Wolfgang Schüssel eddigi osztrák kormányfő, aki semmiféle tisztséget sem kapott Ausztria új kormányában.

A politikus pártjának elnöksége kedden Bécsben egyhangúlag hagyta jóvá az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) kötött kormánykoalíciós megállapodást, és döntött arról is, hogy a pártvezető Schüssel mellett – egyelőre ügyvezetői megbízatással – Wilhelm Molterert állítja az Osztrák Néppárt (ÖVP) élére. Molterer, aki eddig pártja frakcióvezetője volt, az ÖVP elnökségének döntése alapján alkancellár és pénzügyminiszter lesz a szociáldemokrata Alfred Gusenbauer vezette új kormányban, amely csütörtökön lép hivatalba.

A néppártiak a pénzügyi mellett olyan fontos tárcákat irányítanak majd, mint a gazdasági minisztérium, amelyet továbbra is Martin Bartenstein vezet, a külügyminisztérium, amelynek élén továbbra is Ursula Plassnik áll, a gazdasági és környezetvédelmi, amelyet ismét Josef Pröll vezet. A belügyminisztérium élére Günther Platter eddigi védelmi miniszter került, míg az egészségügyi minisztérium irányítását Andrea Kdolsky veszi át, a tudományos ügyek minisztériumának az élére pedig Johannes Hahn, az ÖVP bécsi szervezetének vezetője került.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt vezetősége viszont csak 75 százalékos támogatottsággal szavazta meg a néppártiakkal kötött koalíciós megállapodást. A testület keddi ülése előtt több tartományi pártvezető is bírálta a megállapodás egyes pontjait, ahogyan Bécsben és vidéken a párt ifjúsági szervezetének aktivistái, a diákság képviselői is felemelték szavukat például a felsőoktatási tandíj érvényben hagyása miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.