Nagyvilág

Frakcióvezetőként folytatja pályáját Schüssel

Hét év kancellárság után pártja parlamenti frakciójának vezetőjeként folytatja politikai pályafutását Wolfgang Schüssel eddigi osztrák kormányfő, aki semmiféle tisztséget sem kapott Ausztria új kormányában.

A politikus pártjának elnöksége kedden Bécsben egyhangúlag hagyta jóvá az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) kötött kormánykoalíciós megállapodást, és döntött arról is, hogy a pártvezető Schüssel mellett – egyelőre ügyvezetői megbízatással – Wilhelm Molterert állítja az Osztrák Néppárt (ÖVP) élére. Molterer, aki eddig pártja frakcióvezetője volt, az ÖVP elnökségének döntése alapján alkancellár és pénzügyminiszter lesz a szociáldemokrata Alfred Gusenbauer vezette új kormányban, amely csütörtökön lép hivatalba.

A néppártiak a pénzügyi mellett olyan fontos tárcákat irányítanak majd, mint a gazdasági minisztérium, amelyet továbbra is Martin Bartenstein vezet, a külügyminisztérium, amelynek élén továbbra is Ursula Plassnik áll, a gazdasági és környezetvédelmi, amelyet ismét Josef Pröll vezet. A belügyminisztérium élére Günther Platter eddigi védelmi miniszter került, míg az egészségügyi minisztérium irányítását Andrea Kdolsky veszi át, a tudományos ügyek minisztériumának az élére pedig Johannes Hahn, az ÖVP bécsi szervezetének vezetője került.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt vezetősége viszont csak 75 százalékos támogatottsággal szavazta meg a néppártiakkal kötött koalíciós megállapodást. A testület keddi ülése előtt több tartományi pártvezető is bírálta a megállapodás egyes pontjait, ahogyan Bécsben és vidéken a párt ifjúsági szervezetének aktivistái, a diákság képviselői is felemelték szavukat például a felsőoktatási tandíj érvényben hagyása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik