Nagyvilág

A Vatikán nem tudott az érsek ügynökmúltjáról

A Vatikán nem volt azzal tisztában, hogy Stanislaw Wielgus, Varsó lemondott érseke kémkedett a kommunista rendszer idején a lengyel titkosszolgálatnak (SB) – jelentette ki Giovanni Battista Re érsek, a püspöki kongregáció prefektusa egy olasz napilapnak.

Stanislaw Wielgus vasárnap mondott le a varsói érsek posztjáról, miután két nappal korábban, hivatalba lépésének napján nyilvánosan beismerte, hogy a lengyel titkosszolgálat informátora volt.

Giovanni Battista Re érsek a Corriere della Sera című napilap hétfői számában megjelent nyilatkozatában megerősítette, hogy a Vatikán nem tudott Wielgus és a kommunista titkosszolgálat együttműködéséről, amikor a múlt hónapban Varsó érsekének jelölte a főpapot. Hozzátette, hogy a Szentszék álláspontja szerint Wielgus két nagy hibát követett el: egyrészt péntekig nyilvánosan tagadta az együttműködést a titkosszolgálattal, másrészt pedig eltitkolta a valós információkat a Vatikán előtt a kinevezési folyamat során.

A La Repubblica című olasz napilap források megjelölése nélkül közölte, hogy XVI. Benedek pápa szombat este kapta meg telefaxon a Wielgus kémtevékenységéről szóló, a lengyel kormány által elküldött és német nyelvre lefordította 80 oldalas dokumentumot. Az olasz média szerint a botrány nagyon kínos helyzetbe hozta a katolikus egyházfőt, aki tavaly látogatott el Lengyelországba, hogy tisztelettel adózzon elődje, a Lengyelországban született II. János Pál pápa emléke előtt.

A Corriere della Sera szerint végül ugyan maga Wielgus nyújtotta be lemondását, de a Vatikán biztatására. XVI. Benedek pápa mindeddig nem kommentálta az ügyet.

Joaquín Navarro Valls, a Vatikán volt szóvivője a Le Repubblicában hétfőn publikált cikkében emlékezetett arra, hogy a lengyel titkosszolgálat a későbbi pápát, II. János Pált is be akarta szervezni, de Karol Wojtyla minden kísérletet visszautasított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik