Nagyvilág

Szaddám társait már a héten kivégezhetik

Már a héten végrehajthatják a halálos ítéletet a dudzsaili mészárlás miatt halálra ítélt Szaddám két társán – közölte az iraki kormány. Közben hétfőn folytatódott a kilenc napja felakasztott exdiktátor hat bűntársának bírósági tárgyalása, akiknek az úgynevezett Anfal-műveletben elkövetett bűncselekményekért kell felelniük.

Az exdiktátort és hat vádlott-társát, az előző rendszer magas rangú funkcionáriusait azzal vádolják, hogy 1987–88-ban az Irak és Irán között dúló véres háború idején az Anfal (Zsákmány) fedőnevű hadműveletben 180 ezer észak-iraki kurd életét oltották ki – írja a BBC.

Az akkori bagdadi vezetés azzal vádolta a kurdokat, hogy együttműködtek a háborús ellenség Iránnal. A perben a vádlottakat háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják, Szaddám Huszeint és unokatestvérét ezen felül népirtással is.

A hat vádlott között van a december 30-án kivégzett exdiktátor unokatestvére, Haszan al-Madzsid („Vegyi Ali”) is, akit a kurdok ellen bevetett vegyi fegyverek miatt népirtással is vádolnak. Haszan a tárgyalás kezdetén egy Korán-idézetet akart felolvasni a felakasztott diktátor emlékére, de a bíró felszólította, hogy hagyja abba az imát.

Ejtették a Szaddám elleni vádat

Eredetileg Szaddám Huszein ellen is vádat emeltek, de mivel a volt elnököt már kivégezték, megszüntették az ellene indított bűnvádi eljárást. Sok kurd csalódott, amiért Szaddámot még az előtt kivégezték, hogy az Anfal-hadműveletben betöltött szerepéért is felelősségre vonták volna.

A vádlottak egyenként léptek be a tárgyalóterembe, abban a sorrendben, ahogy egy bírósági alkalmazott felolvasta neveiket. Korábban mindannyian – így Szaddám Huszein is – ártatlannak vallották magukat.


A többieket is kivégzik

A tárgyalás folytatásával ismét rivaldafénybe kerül az iraki bíróság, melyet nemzetközi kritika ért az exdiktátor kivégzésének módja miatt, melyre egy mobiltelefonnal illegálisan készített videofelvétel nyomán derült fény.

Az 1982-es dudzsaili mészárlás miatt Szaddám két másik társát is kötél általi halálra ítélte a bagdadi bíróság. Az ENSZ arra kérte az iraki hatóságokat, hogy tekintsenek el az ítélet végrehajtásától, de az iraki kormány már a héten kivégezné az elítélteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik