Nagyvilág

Radikális lépésre készül Bush

Minden ellenkezés dacára Bush elnök újabb húszezer katonát vezényelne Irakba. Az ottani amerikai erők főparancsnoka szerint a tervezett lépés elhibázott, a demokraták pedig egyenesen tragédiának tartják az elnök új Irak-stratégiáját.

A demokraták alapos vizsgálat alá veszik Bush elnök várható új iraki stratégiáját, amely – a kiszivárgott hírek alapján – minden tiltakozás ellenére is újabb katonák Irakba küldését irányozza elő. Erről Nancy Pelosi, a demokraták vezette új törvényhozás elnöke beszélt a CBS teelvízió politikai vitájában. Ha az elnök újabb csapatokat akar küldeni, akkor igazolnia kell, meg kell magyaráznia, hogy miért van erre szükség – fogalmazott a kaliforniai politikusnő, majd hozzátette: a demokrata párti többségű Kongresszus nem ad biankó-csekket Bushnak és nem szavazza meg az indokolatlan költségeket.


Ugyanezt erősítette meg, egy másik tévéműsorban, a Fox televízióban, Steny Hoyer, a képviselőház demokrata csoportjának vezetője. Hoyer úgy nyilatkozott, hogy nagyon alaposan megnézik, mire költik majd az adófizetők dollárjait. A Fehér Ház ugyanis állítólag egymilliárd dolláros gazdasági segélyt tervez adni Iraknak.


George Bush elnök több hónapi egyeztetéseket követően a várakozások szerint szerdán éjjel hirdeti meg új iraki stratégiáját, amelynek minden bizonnyal része lesz a bagdadi csapatok létszámának időleges megnövelése. A The New York Times értesülése szerint 5 dandárt, mintegy 20 ezer katonát telepítenének az arab országba, 160 ezer főre emelve a csapatok létszámát. Az elnök beszédében valószínűleg ismét a mellett érvel majd, hogy Szíriát és Iránt ne vonják be az Irak stabilizációjával kapcsolatos közvetlen tárgyalásokba.

Szkeptikus hangok

Az esetleges csapatnövelési tervet vasárnap egy republikánus politikus is rosszallotta: Chuck Hagel nebraskai szenátor az ABC televízióban bírálta a várható Bush-tervet, azt, amelyet Joe Biden demokrata párti szenátor, a megvalósulása esetén igazi tragédiának nevezett.

Ugyanakkor Raymond Odierno altábornagy, az Irakban harcoló amerikai csapatok új parancsnoka azt nyilatkozta, hogy nem csapatnövelésre lenne szükség, hanem kiegyensúlyozottabb hadműveletekre. Mind a síita, mind a szunnita szélsőségesek ellen fel kellene lépni – mondta, szintén egy televíziós interjúban Odierno.

Jóllehet az Irakról szóló stratégiai terv várható hatásairól még javában folyik a vita, a Bush-adminisztráció már azt mérlegeli, hogy egyszerre küldje-e a húszezer katonát a térségbe, vagy a stabilizáció mértékétől függően hónapról hónapra érkezzenek a csapatok Bagdadba és környékére.

Új célok az iraki kormánynak

George Bush amerikai elnök új iraki politikája értelmében a Fehér Ház több olyan célt tűz ki az iraki kormány számára, amelyeknek célja az ország politikai és gazdasági stabilizálása – írta hétfőre virradóra a The New York Times internetes honlapja.

A lap, magas rangú kormányzati illetékeseket idézve arról számolt be, hogy e “célkitűzések” többek között az iraki szunnitákat a politikai folyamatban való nagyobb részvételéről és az olajbevételek régóta húzódó elosztásáról, valamint az egykori Báász párttagokkal szembeni washingtoni politika enyhüléséről szólnak. Van közöttük olyan is, amely már szerepelt egy októberi amerikai-iraki megállapodásban, de mindeddig nem valósult meg. Ilyen például a tartományi választások időpontjának kitűzése.

Az idézett illetékesek hangsúlyozták: az irakiaknak tartaniuk kell magukat egy realista menetrendhez a célkitűzések megvalósításában. “Nem meghatározatlan időre szóló ígéretekről van szó” – mondta egyikük. Ugyanakkor nem szóltak arról, hogy tervez-e az Egyesült Államok valamilyen büntető intézkedést, amennyiben a célkitűzések nem teljesülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik