Nagyvilág

Kiszabadult a Gázában elrabolt riporter

Jó egészségben szabadon engedték vasárnap Gáza városában a január 1-jén ugyanott elrabolt perui állampolgárságú fotóriportert - közölték kollégái, munkaadójának, az AFP francia hírügynökségnek helyi tudósítói.

Jaime Razurit négy ismeretlen gyalogos fegyveres rabolta el újév napján az AFP gázai irodájából. Vasárnap este adták át őt a palesztin biztonsági szolgálatoknak, amelynek tagjai Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatalához szállították – közölték az Abbász vezette Fatah mozgalom tisztségviselői.

“Nagyon jól vagyok, elrablóim nagyon jól bántak velem, adtak enni rendesen. Örülök, hogy kiszabadultam, köszönöm mindenkinek, aki tett ezért” – mondta. Palesztin biztonsági források szerint az 50 éves fotóst egy nagy palesztin klán tartotta fogva a városban. A Fatah és egy kisebb gázai szélsőséges csoport tárgyalt az emberrablókkal az elengedése érdekében.

A palesztin belharcokkal párhuzamosan számos külföldit – főleg újságírókat és segélyszervezeti alkalmazottakat – raboltak el az utóbbi napokban az övezetben. A túszokat általában néhány óra multán szabadon engedték, nem úgy mint Razurit. A perui elrablását több palesztin tisztségviselő, külföldi és palesztin újságíró elítélte. Peru és Franciaország diplomáciai síkon is erőfeszítéseket tett az érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik