Külföld

Kétszer mérgezték meg Litvinyenkót

admin
admin

2007. 01. 07. 16:42

Kétszer is megmérgezték merénylői Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tisztet a sugárzó polónium 210-es izotóppal, hogy biztosan meghaljon - írta a The Sunday Telegraph rendőrségi forrásokat idézve.

A The Sunday Telegraph, a legnagyobb vasárnapi brit konzervatív lap szerint a Scotland Yard nyomozói azt gyanítják, hogy Litvinyenko szervezetébe az eddig sejtett mérgezési időpont – november 1-je – előtt néhány nappal is jutott a radioaktív anyagból. A rendőrség szerint a londoni Millennium hotel bárjában november 1-jén elkövetett mérgezéses merénylet már a második támadás volt – áll a cikkben.

Alekszandr Litvinyenko, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese 2000-ben dezertált Londonba, miután szembekerült a szolgálattal, amelyet későbbi könyvében a második csecsenföldi háború kirobbanásához vezető, csecsen terroristáknak tulajdonított moszkvai lakóház-robbantások kitervelőjének nevezett.

Litvinyenko tavaly november 23-án, hosszas haláltusa után hunyt el egy londoni kórházban, miután szervezetébe máig tisztázatlan forrásból súlyosan mérgező polónium 210-es izotóp került. Korábbi londoni sajtóértesülések szerint a volt FSZB-tisztet 10 millió dollár értékű, a halálos adagot több mint tízszeresen meghaladó polónium-mennyiséggel ölték meg.

A The Sunday Telegraph értesülése szerint a halottkémi vizsgálat két sugárzási “kiugrást” mutatott ki Litvinyenko szervezetében, ami arra utal, hogy két külön adagot kapott a polóniumból. A nyomozásban részes egyik detektív azt mondta a lapnak: a gyilkosok valószínűleg teljesen biztosak akartak lenni abban, hogy áldozatuk soha nem épül fel.

Két oroszt gyanusítanak

A Scotland Yard két oroszra, Andrej Lugovoj és Dmitrij Kovtun egykori KGB-tisztekre összpontosít; mindketten találkoztak Litvinyenkóval azon a napon, amikor a volt FSZB-alezredes megbetegedett – áll a cikkben. Lugovoj, Kovtun és Litvinyenko együtt teázott a Millennium hotelben november 1-jén. A Scotland Yard szerint Lugovoj és Kovtun ugyanaznap valószínűleg megfordult egy közeli olasz étteremben, a Pescatoriban is, ahol éppen a múlt héten találták meg a polónium 210-es jelenlétének nyomait.

A sugárzó izotóp jelenlétét kimutatták abban a három londoni szállodában is, amelyben Lugovoj lakott, miután október 16-án Londonba utazott, és észlelték a polóniumot a British Airways azon két repülőgépén, amelyeken a volt KGB-tiszt utazott. Lugovoj és Kovtun elismerte, hogy november 1-jén Londonban találkozott Litvinyenkóval, de mindketten tagadják, hogy közük lenne a gyilkossághoz.

Keresztbe nyomoznak

A News of the World, a legnagyobb brit vasárnapi tömeglap értesülése szerint az orosz kormány arról értesítette a brit külügyminisztériumot, hogy az ügyben nyomozó orosz rendőrök Londonban szeretnének tanúkat és gyanúsítottakat kihallgatni. A lap szerint az orosz hatóságok úgy tartják, hogy Litvinyenkóval Londonban élő orosz bűnözők végeztek.

Az orosz fél egy olyan százoldalas dossziét adott át brit illetékeseknek, amely állítólag bizonyítja, hogy a merényletre Nagy-Britanniában adtak utasítást – áll a The News of the World cikkében. Tavaly év végén a Scotland Yard nyomozói folytattak vizsgálatot Moszkvában, kihallgatva mások mellett Andrej Lugovojt is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.