Nagyvilág

Új induló az amerikai elnöki posztért

Joseph Biden szenátor, a Demokrata Párt egyik legtapasztaltabb külpolitikai szakértője vasárnap az NBC televízióban bejelentette: indulni kíván az amerikai elnöki posztért 2008-ban.

A 64 éves delaware-i szenátor, aki a Bush-féle Irak-politika egyik legharsányabb kritikusa, kijelentette: van esélye a két legesélyesebbnek tartott jelölttel, Hillary Clinton New York-i és Barack Obama illinois-i szenátorral szemben. “Joe Biden leszek, megpróbálok a lehető legjobb Biden lenni. Ha sikerül, bejön, ha nem, veszítek” – mondta.

Közölte, még ebben a hónapban létrehozza a jelölését előkészítő bizottságot, ami a törvények szerint lehetővé teszi majd számára, hogy több pénzt gyűjtsön kampánycélra. Biden, aki a demokrata szavazattöbbségű szenátusban a külügyi bizottság új elnöke, azt is elmondta, hogy több meghallgatást fog kezdeményezni az iraki háború ügyében. Kifejtette: olyan béketerv kidolgozását szorgalmazza, amely több részre osztaná az arab országot az etnikai választóvonalak mentén.

Joseph Biden korábban, az 1998-as választások előtt már indult az elnöki posztért, de kampánya összeomlott, amikor kiderült, hogy egy kortesbeszédét az akkori brit munkáspárti vezetőtől, Neil Kinnocktól “lopta”. Az amerikai sajtó egybehangzó értékelése szerint a Demokrata Párt két sztárjának, Clintonnak és Obamának a nagy népszerűsége kétségessé teszi, hogy bármilyen más politikus elegendő támogatást tud gyűjteni a jelöléshez.

Továbbra is Irak

Az NBC úgy látja, hogy az iraki háború kérdése – a közvélemény többségében elutasító álláspontja segítette hatalomra a novemberi félidős kongresszusi választásokon a demokratákat – még a 2008-as elnökválasztási kampányra is rá fogja nyomni a bélyegét. Erre azért is látszik nagy esély, mert George Bush elnök minden várakozás szerint jövő héten szerdán több egyéb javaslat közé burkolva az Irakban állomásozó amerikai csapatok létszámának növelését fogja kezdeményezni.

Biden már eddig is bírálta egyes republikánus politikusok csapaterősítési terveit. “Már megtörtük Irakot, most az Egyesült Államokat is meg akarjuk törni katonailag” – fogalmazott a 34 éve szenátorként dolgozó politikus, aki szerint Bushnak az iraki alternatívákat kidolgozott kétpárti szakértői bizottság javaslatait kellene elfogadnia. Az úgynevezett Baker-Hamilton bizottság egyrészt csapatcsökkentést javasolt, hogy nagyobb felelősség nehezedjen az iraki kormányra, másrészt politikai megegyezést a szembenálló milíciák között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik