Nagyvilág

Húszmillió dollárt vitt át a határon a palesztin kormányfő

Húszmillió dollárt vitt át Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök Egyiptomból a Gázai övezetbe az egyiptomi hatóságok tudtával és beleegyezésével - írta az al-Ahrám egyiptomi kormánylap.

Tavaly december közepén még megakadályozták a radikális Hamászhoz tartozó kormányfőt abban, hogy a rafahi átkelőnél 35 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel átlépje a határt – az összeget Egyiptomban kellett hagynia. A palesztin területeken pénzügyi válság uralkodik annak következtében, hogy a nyugati adományozók befagyasztották a palesztinoknak szánt pénzeket, amíg a Hamász-kormány el nem ismeri Izraelt.

Az egyiptomi újság híradása szerint a mekkai zarándoklat teljesítése után Haníje Egyiptomba utazott, majd Rafahon keresztül visszatért a Gázai övezetbe.

Egy meg nem nevezett egyiptomi vámtisztviselő elmondása szerint az egyiptomi hatóságoknak bevallotta a nála lévő 20 millió dollárt “az egyiptomi törvényeknek megfelelően”.

A palesztin miniszterelnök határátlépését az Európai Unió megfigyelői is ellenőrizték a határátkelőnél, de az izraeli rádió értesülése szerint őket nem tájékoztatta Haníje a nála lévő pénzről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik