Nagyvilág

Az ENSZ-főtitkár az iraki kivégzések felfüggesztését követeli

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította az iraki kormányt, függessze fel azoknak a kivégzését, akiknek az esetében a halálos ítélet végrehajtását a közeljövőben tervezik" - közölte az ENSZ közleményben.

Vijay Nambiar, Ban Ki Mun kabinetfőnöke levelet küldött Irak ENSZ-képviselőjének. Ebben megismételte az ENSZ-főtitkár álláspontját, aki korábban támogatta Louise Arbournak, a világszervezet emberi jogi főbiztosának a kérését. Arbour arra kérte az iraki hatóságokat, hogy ne hajtsák végre a múlt szombaton kivégzett volt iraki diktátor, Szaddám Huszein két vádlott-társának halálos ítéletét.

“A levél emlékeztet az ENSZ-főtitkár álláspontjára, amely szerint a nemzetközi közösség valamennyi tagjának tiszteletben kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot és az emberi jogokat” – áll az ENSZ közleményében.

Barzán at-Tikríti egykori titkosszolgálati vezetőt, az exelnök féltestvérét és Avad al-Bandart, a forradalmi bíróság volt vezető bíráját Szaddám Huszeinnel együtt november 5-én ítélték halálra emberiesség ellen elkövetett bűntények miatt, miután felelősnek találták őket 148 dudzsaili síita lakos 1982-ben elkövetett meggyilkolásában. Az exdiktátor halálos ítéletét már végrehajtották, vádlott-társaiét azonban még nem.

Brown szerint sajnálatos

Gordon Brown brit pénzügyminiszter a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva szombaton “sajnálatosnak” nevezte Szaddám Huszein kötél általi kivégzésének módját, míg Tony Blair kormányfő továbbra sem foglalt állást a kivégzéssel kapcsolatban. Brown, aki várhatóan idén Tony Blair helyére lép, kijelentette: “Most, hogy láttuk a teljes képet arról, mi történt, sajnálatosnak nevezhetjük a dolgok lefolyását”.

Az ítéletvégrehajtásról mobiltelefonnal készített kalózfelvétel szerint a tanúk sértegették az elítéltet, és Muktada asz-Szadr síita hitszónokot éltették a kivégzés előtt. A felvétel világszerte nagy felháborodást váltott ki.

Brown a vasárnap adásba kerülő interjúban közölte: “Még azok is, akik tőlem eltérően támogatják a halálbüntetést, ezt teljesen elfogadhatatlannak találják. Semmi sem történt a síita és szunnita közösség közötti feszültség enyhítése érdekében”.

Tüntetés Olaszországban

Rómában mintegy ötvenen – közöttük a polgármester – tüntettek a Colosseumnál, amelyet szombaton alkonyatkor Szaddám Huszein kivégzése miatti tiltakozásul kivilágítottak. “A Colosseum valaha üldöztetés és hallatlan erőszak színhelye volt” – mondta Walter Veltroni polgármester. – “Mostanra azonban a béke és megbékélés jelképévé vált” – tette hozzá.

A volt iraki diktátor kötél általi kivégzése nagy visszhangot váltott ki Olaszországban. A 76 éves Marco Pannella, a Radikális Párt vezetője, aki éhségsztrájkkal tiltakozott általában a halálos ítélet és Szaddám kivégzése ellen, kórházi ágyáról mondott köszönetet a polgármesternek a Colosseum kivilágításáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik