Nagyvilág

A választásokra készül a VMSZ

Közigazgatási változztatások, a gazdaság és az inrastruktúra fejlesztése, az egyházi vagyon visszaszolgáltatása és a perszonális autonómia a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a jínuár 21-re kiírt választásokra készült programjának főbb pontjai.

A program alapjait a gazdasági fejlődés, a családi összetartozás, az európai integráció, a nemzeti közösségként való megmaradás, a keresztény értékrend és az egyházak közösségmegtartó erejének elismerése képezi.

Első helyen áll a gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése a kisebbségek által lakott területeken. A VMSZ a részarányos foglalkoztatás elvének alkalmazásával jelentősen emelni kívánja a kisebbségek számarányát az állami intézményekben, állami alapítású vállalatokban és közvállalatokban.

A párt követeli, hogy Ada, Csóka, Magyarkanizsa, Törökkanizsa és Zenta községeket – amelyeket a Milosevic-érában a területi nemzetiségi arányok megváltoztatásának szándékával Kikinda körzetébe soroltak – helyezzék vissza a szabadkai székhelyű közigazgatási körzetbe. Mihamarabb el kell fogadni a VMSZ szerint a vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvényt, és késlekedés nélkül meg kell kezdeni az egyházi vagyon visszaszármaztatásáról szóló törvény végrehajtását.

A párt szükségesnek tartja, hogy megszülessen a kisebbségi perszonális autonómia szerveinek, a nemzeti tanácsoknak a hatásköreit és megválasztását szabályozó jogszabály, jelentősen bővüljön a helyi önkormányzatok hatásköre és pénzügyi önállósága, s megteremtődjön Vajdaság Autonóm Tartomány teljes körű autonómiája, amelyet Újvidék minden erőfeszítése ellenére a tavaly elfogadott új szerb alkotmány sem adott vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik