Nagyvilág

Kivonják a kétszintes távolsági buszokat Nagy-Britanniában

Az autóbusz-hálózat egyik kétszintes járműve csütörtökre virradóra az utóbbi évek legsúlyosabb nagy-britanniai közúti balesetét szenvedte el London nyugati határában.

Két személy meghalt, huszonegyen megsérültek, köztük nyolcan életveszélyesen, amikor csütörtökön felborult a cég Londonból az északkelet-skóciai Aberdeenbe tartó, 67 utast szállító autóbusza a Heathrow repülőtér mellett. A tűzoltók több utast csak azután tudtak kiemelni a busz roncsai közül, hogy a mentők előzőleg a beszorult sérültek egy-egy végtagját a helyszínen amputálták. A baleset idején még sötét volt, ezért a mentőalakulatok hőérzékelő kamerákkal kutatták át a roncsot.

A National Express, a legnagyobb brit autóbusz-hálózat azt közölte, hogy mind a 12 hasonló, kétszintes távolsági buszát kivonja a forgalomból, stabilitási vizsgálat végett. A vállalat vezérigazgatója szerint nem merültek fel konkrét stabilitási problémák ezekkel a buszokkal kapcsolatban, de elővigyázatosságból alaposan át akarják vizsgálni a járműveket.

A cégnek igen jó a baleseti statisztikája: hasonló szerencsétlenség a társaság történetében még nem fordult elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik