Nagyvilág

Iránról tárgyalt Bush Merkellel

George Bush szerint a nukleáris fegyverkezést folytató Iránnal nem lehet békét teremteni a Közel-Keleten.

Az amerikai elnök csütörtök este a Fehér Házban fogadta Angela Merkel német kancellárt. Bush megköszönte a német kormányfőnek, hogy támogatta az ENSZ Irán-ellenes büntetőintézkedéseit, amelyekről múlt hónapban döntött egyhangúlag a Biztonsági Tanács. Az amerikai elnök üdvözölte a német kancellárnak a közel-keleti békefolyamat előremozdítását célzó törekvését.

Bush kijelentette vendégének, hogy nyitott a globális felmelegedés problémáját megoldani hivatott új kezdeményezésekre még ha Amerika a felmelegedésért felelős környezetszennyező anyagok kibocsátását korlátozó, nemzetközi kiotói klímavédelmi egyezményt nem ratifikálta. Buhs arról biztosította Merkel asszonyt – aki néhány nappal azután látogatott Washingtonba, hogy Németország átvette az EU és a világ vezető ipari hatalmait tömörítő G8 csoport elnöki tisztét -, hogy az energiatakarékos és környezetvédő technológiák bevezetésének a híve.

Merkel látogatása kapcsán a jobboldali The Washington Times arról írt, hogy Németország hadseregének erősítésével javíthatna az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyán. A lap álláspontja szerint Németországnak a mostaninál nagyobb katonai kiadásokra kellene ösztönöznie egész Európát, hogy a kontinens jelentősebb részt vállaljon a globális terrorellenes küzdelemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik