Nagyvilág

Beigazolódhat Szaddám jóslata

Az esetleges amerikai csapaterősítés már nem segíthet: a felekezetközi ellentétek részekre fogják szaggatni Irakot - összegezte több szakértő véleményét egy amerikai lap. A volt Iraki diktátor halála előtt azt mondta: Szaddám nélkül Irak nem létezik.

Névtelenséget kérő illetékesek a Pentagonból csütörtökön közölték: a tervezett 8-9 ezer fős csapaterősítés javarészt Bagdad védelmét szolgálná. Miközben a legtöbb elemző azt fontolgatja, milyen irányt kíván szabni az elnök az amerikai Irak-politikának, a The Christian Science Monitor szinte eldöntöttnek tekinti az amerikai csapatok létszámának átmeneti növelését. Csakhogy a Bush-kormány elkésett ezzel a lépéssel – értékelte a konzervatív újság.

A tekintélyes bostoni napilap szerint Irakot már valószínűleg semmi sem menti meg a több részre tagolódástól, aminek nyomán fel fognak erősödni az erőszakos etnikai tisztogatások. Az amerikai csapaterősítés legfeljebb elodázhatja az arab állam szétesését.

Boszniában már bevált

Michael O’Hanlon, a Brookings Intézet külpolitikai szakértője azt tanácsolja a Bush-kormánynak: leginkább azzal javíthat a helyzeten, ha segít az irakiaknak áttelepülni azokba az országrészekbe, ahol nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Erre a fajta rendezési közreműködésre már volt példa: az Egyesült Államok hasonlóan cselekedett Boszniában is.

A kutató úgy látja, hogy a boszniai megoldás alkalmazása minden olyan politikánál jobb, amely a jelenlegi törekvésekre hasonlít, mivel a bagdadi egységkormány megteremtésének célja kudarcot vallott. A kérdés most már az, milyen elv alapján osszák fel Irakot. A döntő tényező valószínűleg az olajkincs elhelyezkedése lesz – mutatott rá.

O’Hanlon szerint a lakosság áttelepítésével meg lehetne akadályozni a balkáni típusú etnikai mészárlások kiteljesedését. A felekezetközi harcok miatt havonta 100 ezren hagyják el lakhelyüket. A Brookings szakértője úgy értékelte, hogy a lehetséges bosszútisztogatások egynegyede-egyharmada már végbement.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik