Nagyvilág

Amerikai szankciók az atomsorompó-szerződés megsértése miatt

Az Egyesült Államok egyoldalú szankciót vezetett be 24 oroszországi, illetve más külföldi jogi és magánszemély ellen, amelyeket azzal vádolt meg, hogy megsértik az atomsorompó-egyezményt.

Az intézkedést pénteken hozták nyilvánosságra az amerikai kormány hivatalos dokumentumait megjelentető Szövetségi Közlönyben. A dokumentum szerint a “feketelistán” szereplő jogi személyek és állampolgárok Iránnak és Szíriának szállítottak olyan anyagokat és technológiákat, amelyek “tömegpusztító fegyverek, valamint robotrepülőgépek és ballisztikus rakétarendszerek” előállítására alkalmasak.

A két évig érvényes büntetőintézkedések tavaly december 28-án léptek életbe. A szankciókat a lejárat előtt az Egyesült Államok külügyminisztere oldhatja fel. Az amerikai kormányzat valamennyi tisztviselője számára tilos bármilyen módon együttműködni a szankciók által érintett jogi és magánszemélyekkel, az általuk nyújtott árut vagy szolgáltatást felhasználni. A büntetőintézkedésekkel sújtott vállalatok és magánszemélyek nem vásárolhatnak haditechnikát az Egyesült Államoktól.

A szankciók által érintett cégek és magánszemélyek között van a Roszoboronexport nevű orosz fegyverexportőr cég, a Tulai Szerszámgépipari Vállalat és a Kolomenszkojei Gépipari Vállalat, valamint egy bizonyos Alekszej Szafonov. A Roszoboronexport ellen az Egyesült Államok tavaly hasonló intézkedést léptetett életbe. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai külügyminisztériumi illetékes szerint most újabb szankciókról van szó. Az illetékes hangsúlyozta, hogy az intézkedések csak a szóban forgó cégekre, illetve magánszemélyre, nem pedig az orosz kormányra vonatkoznak. A korábbi szokásnak megfelelően az intézkedés konkrét okaira a forrás nem tért ki.

Hasonló intézkedéseket hoztak Irakkal (2 jogi, illetve magánszemély), Iránnal (4), Kínával (3), Észak-Koreával (1), Malajziával (1), Mexikóval (1), Pakisztánnal (1), Szíriával (4, közöttük a védelmi minisztérium) és Szudánnal (3) szemben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik