Nagyvilág

Távozik az amerikai hírszerzési igazgató

John Negroponte amerikai hírszerzési igazgató rövidesen távozik posztjáról, hogy átvehesse a külügyminiszter-helyettesi tisztséget – közölték amerikai kormány-tisztségviselők.

Negroponte, az Egyesült Államok első hírszerzési igazgatója 2005 áprilisában lépett hivatalába. A 16 amerikai kémszervezet munkáját hivatott felügyelni és összehangolni ebben a minőségében. A karrierdiplomata Negroponte azonban rövidesen visszatér eredeti szakmájához, s ő lesz a második ember a washingtoni külügyminisztériumban – mondták szerdán a névtelenül nyilatkozó tisztségviselők. Hozzátették: még nincs eldöntve ennek pontos ideje, de valószínű, hogy nemsokára megtörténik.

A változás okáról és Negroponte lehetséges utódjáról nem szóltak a névtelenül nyilatkozó illetékesek. Megfigyelők mindenesetre felhívják arra a figyelmet, hogy a kongresszusban szavazattöbbséget szerzett Demokrata Párt kilátásba helyezte a kormányhivatalok munkájának szigorúbb törvényhozási ellenőrzését. Ennek jegyében a szenátus meghallgatásokat tart a hónap folyamán a hírszerző szervezetek Negroponte által levezényelt átszervezéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik