Nagyvilág

Ringbe szállnak a demokraták a korrupció ellen

Elsőként a törvényhozási korrupció visszaszorításáról tervez elfogadni új szigorú szabályozást az Egyesült Államok új összetételű, demokrata többségű kongresszusa, amely csütörtökön ült össze először.

A novemberi félidős kongresszusi választásokon győzelmet szerzett demokratáknak nagyobb mozgásterük lesz a képviselőházban, ahol 31 fős többségbe kerültek, mint a szenátusban, ahol mindössze két demokrata elkötelezettségű független képviselő biztosít számukra szavazattöbbséget. Az alsóházi demokraták etikai reform meghirdetésével akarnak új hangot megütni a 110. amerikai kongresszus munkájának kezdetén.

A kaliforniai Nancy Pelosi, aki az amerikai képviselőház történetében az első női elnök lesz, úgy fogalmazott: a republikánus többségű “aukciós házat” újra képviselőházzá alakítják, véget vetnek a “korrupciós kultúrának”.


Vége az ingyenutaknak


A képviselők a jövőben nem fogadhatnak el ajándékokat, de még ebédmeghívást sem a lobbistáktól, a különféle nyomásgyakorló érdekcsoportoktól, és csak a parlament etikai bizottságának előzetes jóváhagyásával vehetnek majd részt “külső csoportok” által finanszírozott utazásokon. A hálás lobbisták eddig legfeljebb 50 dolláros figyelmességekkel meglephették a képviselőket, ezentúl ez is tilos lesz. A parlament tagjai nem juthatnak hozzá a jövőben profi kosárlabda- vagy jéghokimeccs-jegyekhez sem 49 dolláros ajándékáron.

A demokraták a nyitott kormányzás jegyében véget akarnak vetni az előző kongresszust megrázó megvesztegetési botrányoknak, s ennek érdekében külön testületet hoznak létre a szigorú etikai szabályok betartatására.


Tisztesség a középpontban

Bár sok új tilalom lép életbe, az új szabályozás bizonyos tevékenységeket inkább a nyilvánosság erejével tervez visszaszorítani. A képviselők például ellátogathatnak egzotikus helyekre, csak magyarázattal kell szolgálniuk, ki és miért fedezte az utazás költségeit. Benyújthatnak egyes érdekcsoportokat szolgáló törvényjavaslatokat is, de az eddig rejtve maradt háttérkapcsolatokat mindenki számára láthatóvá kell tenniük. “Azt szeretnénk, hogy a törvényhozás a tisztességről szóljon” – mondta a townhall hírportál csütörtöki jelentése szerint Steny Hoyer, a képviselőházi demokrata többség vezetője.


Minimálbér emelése és az iraki kérdés

A demokraták első száznapos “villámtörvényhozási” akciójuk során több más területen is újítani szeretnének, mindenekelőtt azokban a kérdésekben, amelyekben a korábbi republikánus többség sorra megakadályozta kezdeményezéseiket. Meg szeretnék emelni a minimálbért, csökkenteni tervezik a diákhiteleket kamatait. El akarják érni, hogy a receptre vásárolható gyógyszerekhez az idősek olcsóbban juthassanak hozzá, és meg akarják növelni a őssejtkutatásokra fordítandó központi támogatásokat. Csökkenteni akarják az olajcégeknek nyújtott szövetségi támogatásokat és szigorúbb végrehajtást követelnek a terrorellenes intézkedések terén.


A demokraták Irak kérdésében is megoldást sürgetnek. Már a jövő héten megkezdődnek a háborúval kapcsolatos meghallgatások a Capitoliumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik