Nagyvilág

Katonai hadművelet indult Mexikóban a drogkereskedők ellen

Mexikóban szerdán megkezdődött az úgynevezett Tijuana-művelet, amelynek során az Amerika-barát Felipe Calderón elnök terveinek megfelelően több mint 3 ezer fő katona és szövetségi rendőr száll szembe a közép-amerikai ország északnyugati részén virágzó kábítószer-kereskedelemmel és az Egyesült Államokba irányuló illegális bevándorlással.

Francisco Ramirez belügyminiszter a héten közölte, hogy műveletet azért kezdik meg, mert a Kaliforniai-félsziget északi csücskében lévő Tijuana város környékéről egyre több olyan jel érkezett a központi kormányzathoz, hogy az Egyesült Államokkal határos vidéken mindinkább elburjánzik a bűnözés, és a törvénytelenül garázdálkodó bűnbandák súlyosan veszélyeztetik a helyi lakosságot.

Szerdán 3300 katona és rendőr helikopterek, repülőgépek és hadihajók támogatásával érkezett a térségbe. Megkezdték ellenőrzőpontjaik létesítését, valamint a rendőrállomások ellenőrzését, mert a jelzések szerint Tijuanában és környékén a hatóságok soraiban mind aggasztóbb mérteket ölt a korrupció, ami ugyancsak az egyik oka annak, hogy a helyi rendfenntartó erők nem tudják elejét venni a súlyos bűncselekményeknek. A térségen keresztül vezetnek az Egyesült Államokba a főként Kolumbiából származó kokain szállítási útvonalai.

Washington rendszeresen a mexikói hatóságok szemére veti, hogy nem tesznek hatékony intézkedéseket ennek a jelenségnek a felszámolására. A Tijuana-művelet kiterjed majd a csendes-óceáni nyílt vizeken közlekedő hajókra is, és a katonák különösen az Egyesült Államokba tartó vízi járműveket vizsgálják majd át.

Calderón utasítására a központi kormányzat a múlt hónapban már végrehajtott egy mostanihoz hasonló akciót. Akkor a nyugati Michoacan szövetségi államba, az államelnök szülőföldjére 7 ezer kormánykatonát vezényeltek, mert a térségben a marijuanaültetvények birtoklásáért és a kábítószer-kereskedelem fölötti ellenőrzésért folytatott küzdelem az ellenlábas bűnbandák közötti véres leszámolásokba torkollott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik