Nagyvilág

Afrikai békefenntartók készülnek Szomáliába

Ugandai katonák várnak parlamentjük jóváhagyására, hogy békefenntartóként Szomáliába utazzanak. Az egyesült Államok 15 millió dollárt ajánlott fel a menekülteknek.

Jendayi Frazer, a térségben tárgyaló amerikai diplomata szerint Yoweri Museveni ugandai elnök telefonon ezer-kétezer katonát ígért George Bush amerikai elnöknek a szomáliai átmeneti kormány megvédésére és kiképzésre. Az uganadai államfő csütörtökön Melesz Zenavi etióp kormányfővel Addisz-Abebában folytatott megbeszélése után kijelentette: a csapatok készen állnak, telepítésükhöz már csak a parlamenti jóváhagyás hiányzik.

Előzőleg Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter bejelentette, az Egyesült Államok tizenöt millió dollárt meghaladó értékű természetbeli- és pénzsegélyben részesíti a szomáliai menekülteket. Washington 11,5 millió dollár értékben élelmiszersegélyt, 1,5 millió dollár értékben egyéb segélyt, és 2,6 millió dollár pénzbeni támogatást folyósít.


Messze a béke


A világ egyik legveszélyesebb fővárosaként számon tartott Mogadishu lakosai nagyon kis számban szolgáltatták be fegyvereiket – amire az ideiglenes kormány három napot adott nekik -, mert nem biztosak abban, hogy a kormány képes lesz szavatolni azt a viszonylagos nyugalmat, amelyet a magát Iszlám Bíróságok Tanácsának nevező iszlámista mozgalom idején élveztek. Sokan közülük nem is nézik jó szemmel az etiópiai hadsereg által hatalomra juttatott, bábkormánynak tekintett kabinetet.


Az etióp hadsereg által támogatott szomáliai kormányerők az év végén indított offenzívával két hét alatt megfutamították a Dél-Szomália nagy részét addig ellenőrző iszlámistákat. Ali Mohamed Gedi szomáliai kormányfő azt ígérte, hogy a villámhadművelet után nagyobb harci cselekmények már nem várhatók, az iszlám mozgalom azonban fogadkozott, hogy folytatni fogja a harcot az iszlám állam megteremtéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik